
Последният етап от храносмилателния процес се осъществява в колона (основната част от дебелото черво), конто е дълъг около 1,5 метра и е населен с милиарди бактерии, гъбички и други микроорганизми (чревна флора). Някои от тях помагат за очистване на организма от ток-сините и предпазват от инфекции. Нормалният баланс на микроорганизмите помага за предотвратяване на запека, както и на диарията.
Хранителните остатъци и другите отпадъчни вещества се придвижват през червата благодарение на перисталтиката - неволни ритмични съкращения. Времето за преминаване на храната през целия стомашно-чревен тракт е от 12 до 48 часа, въпреки че при редовни черва и 72 часа са приемлив срок. Обикновено за нормално се смята изхождането поне веднъж дневно изпражненията са еднородни, меки и се отделят леко. С напредването на възраст-та червата може да станат по-лениви.
Обичайната причина за запека е небалансиран хранителен режим. Силно рафинираните, бедни на фибри храни и недостатъчните количества течности почти неминуемо забавят чревната перисталтика. Другите възможни фактори са недостатъчната физическа активност, продължителният стрес, бременност и много рядко, по-сериозно заболяване като хипофункция на щитовидната жлеза или рак на дебелото черво. Някои лекарства - включително обезболяващи средства, антидепресанти, антибиотици и противозачатъчни таблетки - водят до запек. Парадоксално е, че това се получава и при продължителна употреба на слабителни, конто правят червата слаби и лениви.
лекар.бг
Няма коментари:
Публикуване на коментар