СЪЕДИНИТЕЛНАТА ТЪКАН В ХРАНАТА Е МНОГО ВАЖНА
По време на Втората световна война, работейки като лекар на парахода “Крал Георг V”, д-р Клайв забелязал, че при достатъчно количество съединителна тъкан в храната, храносмилателните органи работят по-интензивно и червата се прочистват по-добре. Той започнал да залага на храна, богата на съединителна тъкан. И служещите постепенно се справили със запека.
След войната Питър Клайв се запознал с д-р Бъркит, който дълго време работил в Африка, където лекувал местните жители. Мненията им съвпаднали по това, че човешкият организъм се нуждае от съединителна тъкан не по-малко, отколкото от витамини и от минерали. Затова те изготвили и изпратили в различни страни специална анкета, за да узнаят какво мислят специалистите по този въпрос. Освен това искали да разберат “от първа ръка” как се хранят и колко често боледуват хората в различните страни. Бъркит отново се отправил към Африка, за да може на място да се заеме с изследванията и за сетен път се убедил: там, където населението употребява храна, богата на съединителна тъкан, на практика не се срещат стомашно-чревни заболявания, вкл. и запек.
Освен в африканските племена Бъркит провел изследвания и сред жителите на цивилизованите страни. На всички, желаещи да участват в експеримента, той предлагал за няколко месеца да минат на диета, богата на съединителна тъкан. Резултатите от тези неколкомесечни изследвания, а също и получените отговори на анкетата, потвърдили правотата на Клайв и Бъркит - употребата на продукти, съдържащи съединителна тъкан, се отразява благотворно на състоянието на стомашно-чревния тракт. Освен всичко друго оказало се, че такава храна е добра профилактика на наднорменото тегло. Например в племето банту от Уганда, чиято храна традиционно е калорична, но и богата на съединителна тъкан, няма дебели хора.
Според диетолози триците помагат за по-добрата работа на целия стомашно-чревен тракт, изхвърлят от организма токсините, прочистват съдовете, възпрепятстват развитието на диабет, намаляват нивото на холестерола.
На закуска е полезно да се изяждат по 3 чаени лъжички трици с мляко, една супена лъжица пшенични кълнове и шепа царевица. Ето това е дневната норма съединителна тъкан, необходима на всички хора, и особено на тези с наднормено тегло. След такава закуска апетитът обикновено намалява. Ако ви е трудно да изядете наведнъж 3 лъжици трици, можете да си ги разпределяте равномерно през деня и да ги добавяте към салатите и ястията. Триците дори могат да се използват вместо галета при приготвяне на котлети, кюфтета и шницели.
блитц.бг
Няма коментари:
Публикуване на коментар