
Доказано е, че горчивият пелин е богат на вещества с противовъзпалително, противобактериално и противогъбичково действие, което го прави приложим при различни видове инфекции на храносмилателната и дихателната системи. Рецепти Запарката от пелин се използва и при чревна паразитоза, както и за бани при наличие на пърхот. Етеричното масло на пелина, което е близко до това на камфора, стимулира дейността на сърдечно-съдовата и на централната нервна системи. Начин на приложение: 1 супена лъжица наситнени стръкове от билката се заливат с 200 мл кипяща вода. След 30-60 мин. запарката се прецежда и се разделя на 3 равни дози, които се изпиват преди закуска, обяд и вечеря.
В старинните трудове могат да се срещнат бележки за широкото използване на горчивия пелин не само в медицината. Така например хората още от дълбока древност са забелязали, че миризмата на горчивия пелин гони молците, мравките, бълхите и въшките. Ето защо стръкчетата горчив пелин са били слагани между дрехите и между завивките, които са били съхранявани в гардеробите и скриновете. Стръковете пелин са били слагани и в кучешките колиби, за да гонят оттам бълхите. От средните векове до нас е достигнала рецепта за приготовление на вермут, в чиито състав са влизали извлеци от редица билки, в това число и от горчив пелин. Не по-малко известна е пелиновата водка - абсент, особено във Франция, Италия и Швейцария. Било установено обаче, че прекалената консумация на такава водка крие рискове от поява на разтройства в дейността на нервната система, изразяващи се в треперене и спазми на мускулатурата. Причина за това са съдържащи се в пелина вещества, които са много добре разтворими в спирт. Кулинарите препоръчват използването на пелина като подправка при приготовлението на пържени, на мазни и на месни ястия (особено що се касае до по-мазните видове меса - свинско, от гъска, патешко и други). За целта е препоръчително 1-2 минути преди ястието да се свали от огъня, да бъде поръсено със стрити на прах изсушени листа от пелин. Това придава на храната характерен аромат и вкус и подобрява храносмилането. Последното се дължи на факта, че пелинът стимулира отделянето на стомашни и на жлъчни сокове, смилащи храната.
папер.стандарт.ком
Няма коментари:
Публикуване на коментар