ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 3 април 2009 г.

Бързото хранене причинява газове

Наличието на повече газове в червата (метеоризъм) е неприятно явление. Обикновено можете да се справите с проблема, ако подобрите хранителните си навици и се въздържате от храни, способстващи за образуването на газове. По-рядко метеоризмът може да бъде придружен от храносмилателно разстройство или запек, както и да бъде сигнал за скрито заболяване.

Метеоризмът често води до подуване на корема, но неразположението в повечето случаи изчезва, когато газовете се отделят през устата (оригване) или през ануса. Оригване се появява, когато стоите прави или сте седнали, докато отделянето на газове през ануса - когато лежите. Метеоризмът понякога възниква вследствие на гастрит (възпаление на стомашната лигавица), синдром на раздразненото дебело черво, заболявания на жлъчния мехур пептична язва или продължително нервно-психическо напрежение.

Промяната в хранителния режим обикновено облекчава състоянието, когато то е свързано с ферментацията на определени храни (зеле, лук, грах и фасул), предизвикана от действието на бактерии и гъбички в червата. Може да откриете, че мазните храни, газираните напитки, захарта, кофеинът и суровите зеленчуци и плодове влошават положението. Метеоризмът понякога се провокира от чувствителност към определена храна или комбинация от храни (особено на скорбяла с белтъчини или с плодове).

Примери за неподходящо съчетаване са тестени сладкиши с плодове (като ябълков пай) и хляб с месо (например сандвич с шунка). Популацията от микроорганизми в червата
е изключително важна за доброто храносмилане. За да възстановите здравословното й равновесие, допълнително поне веднъж дневно яжте кисело мляко с жива закваска.

Важно е не само какво, но и как ядем. Някои поемат въздух заедно с храната, особено когато са под нервно напрежение. Това води до натрупване на газове в стомаха и червата.
Същият ефект се получава и при преяждане, бързо хранене, недобро сдъвкване на храната, говорене или пиене по време на ядене. Затова се хранете често и бавно, като дъвчете внимателно. Не яжте "накрак" и избягвайте да вечеряте късно

чудеса.нет

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics