ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 3 ноември 2009 г.

Как да се преборим със запека

От запек страдат много хора, а причините могат да бъдат най-различни:
- Неправилно хранене, липса на хранителни влакна, злоупотреба с маринати, пушени продукти, картофи, бобови продукти, оризова каша, подправки, шоколад, чай, кафе, какао, червено вино и други.
- Стрес и психологични преживявания.
- Заседнал начин на живот.
- Съпътстващи заболявания - язва на стомаха, холецистит, панкреатит, захарен диабет, проблеми с щитовидната жлеза, възпалителни заболявания на матката и яйчниците, хроничен простатит при мъжете. - Вродени патологии. Често със запека се сблъскват хора с по-дълго сигмовидно черво, или цялото дебело черво.
- Възпалителни заболявания на червата, хемороиди, анални цепнатини, полипи.
- Ракови и предракови заболявания на червата. Това са най-тежките нарушения. Имайте предвид, че при ранно откриване ракът на червата е напълно излечим. Основното е навреме да се обърнете към специалист. Правят ви необходимите изследвания и ви лекуват.
- Продължителен прием на някои лекарствени препарати.

В по-леките случаи на запек действително могат да ви помогнат чаша вода или лъжица масло
Червата работят по-добре, когато в организма постъпват достатъчно количество течности.
Минералната вода и негазираната вода със стайна температура също помагат да се справите със запека.
И растително масло е полезно - слънчогледово, ленено, зехтин, всякакво. Освен това хората, страдащи от запек, трябва да се хранят поне
по 5-6 пъти на ден на малки порции
Яжте продукти, богати на съединителна тъкан - моркови, тиквички, каша, овесени ядки, банани, зарзали, малини, ягоди, некисели ябълки, слънчогледова халва. Не забравяйте и за вареното немазно месо, рибата и пресните обезмаслени киселомлечни продукти.
Добро средство за ленивите черва са диетичните трици - пшенични, ръжени, овесени. Можете да ги добавяте в млякото, а можете и да си ги сварявате. Обърнете внимание и на морските водорасли.Не забравяйте за лечебната гимнастика и масажа на корема.
При запек се препоръчва и една специална смес
Смесете 250 г сушени зарзали с още толкова сини сливи, добавете една супена лъжица зехтин или ленено семе и една чаена лъжичка мед.
Разбъркайте добре и сложете в хладилника. Трябва да стои в хладилника, запазва се само за 7 до 10 дни. Това лекарство се взема преди сън, но само при условие, че не страдате от захарен диабет, индивидуална непоносимост и т.н. При необходимост може малко да увеличите дозата, но не се престаравайте.
Лекарствени препарати можете да приемате само ако ви ги е предписал лекар.
Безразборният продължителен прием на слабителни средства е способен да ви докара редица странични ефекти
Например загуба на важни микроелементи, обезводняване, дисбактериоза, алергия, нарушения в работата на черния дроб и бъбреците.


булпрес.нет

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics