ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 28 ноември 2009 г.

Замърсеният въздух повишава риск от възпаление на апендицит

Краткосрочната експозиция на замърсен въздух може да тригерира апендицит, най-вероятно поради това, че замърсителите предизвикват възпаление. Това сочи канадско проучване, публикувано в Canadian Medical Association Journal.
Авторите установили, че лицата, изложени на азотен диоксид в продължение на седмица през летните месеци, когато нивата на замърсителя достигат най-високи стойности, имат двойно повишен риск от развитие на апендицит в сравнение с лицата без експозиция. Най-висок риск - над четири пъти по-висок, бил установен при индивидите на 64-годишна възраст. Най-големият източник на азотен диоксид е трафикът, като здравни проблеми се докладват най-често през летните месеци.

Канадският екип анализирал 5 191 случая на апендицит, регистрирани в рамките на 7-годишен период в три болници. 52% от хоспитализациите били между април и септември - най-топлите месеци през годината в Канада, когато хората прекарват голяма част от времето си навън.

Установената връзка между замърсяването на въздуха и риска от апендицит била по-изразена при мъжете, най-вероятно заради по-дългия им престой навън.

Авторите отбелязват, че през 19 и ранния 20 век в индустриализираните страни се наблюдава драматично покачване на случаите на апендицит, като през средата и края на миналия век се наблюдава спад, най-вероятно поради предприетите законови мерки за подобряване на качеството на въздуха.


доктор.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics