ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 28 януари 2009 г.

Неприятна миризма от устата издава стомашни проблеми

Оригването може да е знак за болна жлъчка или невроза

Оригването представлява излизане на въздух без неприятна миризма. То настъпва обикновено след обилна употреба на газирани напитки - вода, шампанско и пр. В стомаха постъпват много газове. Те повишават налягането в него. Тогава мускулът, затварящ входния отвор на стомаха, не може да противодейства на обратното движение на газовете. Такова оригване в медицината се нарича "празно". Често се случва на хора, които се хранят бързо и едновременно разговарят. Те неизбежно поглъщат много въздух. До прекалена проява на неприятния симптом води и консумацията на зеленчуци и плодове, богати на въглехидрати и целулоза, както и на ястия, засилващи процесите на ферментация в стомаха. По правило хората забелязват, че след консумацията на салата, алкохол и нещо газирано започват да се оригват.

Преяждането
също предизвиква това оплакване. Тогава то е съпроводено с връщане през хранопровода на храна от стомаха. За да се избегне състоянието, достатъчно е да бъдем внимателни: да пием по-малко газирана вода, да се храним със затворена уста и да не ядем твърде много наведнъж. Но оригването невинаги е толкова невинно. Когато е шумно и се повтаря многократно, то може да е една от проявите на стомашната невроза. Когато е съпроводено с горчив вкус, той се дължи на примес от жлъчка, а неприятната миризма показва, че в стомаха се задържа храна. Ако оригването се повтаря

по-често през пролетта
и се съчетава с киселини и болки в стомаха, може да сигнализира за гастрит (възпаление на стомашната лигавица) или за язвена болест. Понякога оригването е резултат от стесняване на пилора, т. е. на изходния дял на стомаха. Но може да се получи и при херния на диафрагмата. При всички случаи започне ли често да се повтаря, е нужна консултация с лекар, за да се открие причината и се приложи необходимата терапия.


стандартнщз.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics