ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

неделя, 21 септември 2008 г.

Диарията е заплаха за живота на най-малките

Ротавирусната инфекция е широко разпространено заболяване, особено в детска възраст. Това са гастроентеритите с възпаление на червата и стомаха с диариен синдром.

„При 33-39% от наблюдаваните деца, приети в болница по повод на диария, именно ротавирусът е причина за обезводняване и хоспитализация. Подобни са и данните в световен мащаб, като в някои страна дори 50% от децата са заразени", обобщи проф. Богдан ПЕТРУНОВ, директор на Националния център по заразни и паразитни болести резултатите от мащабно проучване на Националната референтна лаборатория по ентеровируси към НЦЗПБ. За периода 2005-2007 г. са изследвани 2500 деца в 11 области и болници, в цяла България.

Едва през последните 25 години ротавирусите започнаха интензивно да се изучават, защото мащабността на проблема доби световни измерения. Този тип вирус е силно заразен и се предава чрез замърсени ръце, играчки, повърхности, храна и вода. За съжаление добрата хигиена не е достатъчна да предпази малчуганите, тъй като ротавирусът е много устойчив във външна среда. Това заяви доц. Майда ТИХОЛОВА, ръководител на Катедра по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина към МУ, София.

Ротавирусната инфекция е най-силно разпространена сред децата между 6 месеца и 2 години. Колкото е по-малко детето, толкова болестта протича по-тежко. Проблем е, че все още няма открито противовирусно лечение на този тип инфекция. За да не се стига до фатален край, още при първите симптоми трябва незабавно да се потърси лекарска помощ.

Установено е, че именно диарията и повръщането са най-честата причина за хоспитализация в тази възрастова група. Другите прояви на инфекцията са повишена температура и коремни болки. Като усложнения настъпват тежка форма на обезводняване, загуба на тегло и при непотърсена лекарска помощ - смърт. Когато детето е добре гледано и лекувано, проблемът отзвучава от 1 до 4 дни, а симптомите продължават от 4 до 8 дни.

Първото такова заболяване в живота на бебето протича в най-тежката си форма и особено при тези под 1-годишна възраст. Имунитет срещу гастроентерит придобиват едва след две прекарани инфекции, допълва доц. Тихолова. Лечението на леките случаи е приемането на повече течности, за да се предотврати обезводняване в домашни условия, а при по-тежките - постъпване в болница и прилагане на интравенозно оводняващо лечение.

Профилактичните мерки са ограничени. Те включват кърмене, редовна дезинфекция на местата за игра и играчките. Но въпреки това тези средства не са напълно надеждни. До 58% от хоспитализираните деца в Европа са по повод на диария и повръщане, което е причинено от ротавирус, а 231 са смъртните случаи ежегодно при пациенти под 5-годишна възраст. Затова специалистите препоръчват ваксина, като предпазна мярка, която може да се сложи още след навършване на 6-седмична възраст на бебето. По думите на проф. Петрунов тя ще се предложи в Министерството на здравеопазването и „скоро ще се въведе като препоръчителна ваксина". Това означава, че няма да е задължителна, както останалите, включени в имунизационния календар на децата у нас.


лекар.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics