ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 27 септември 2008 г.

Хранене на детето с диария

А какви течности и храни трябва да приема детето и колко дълго време?
- Ако диарията е лека, се препоръчва детето да приема обикновена вода, отвара от различни зърнени храни (например 3-процентова оризова отвара). Отварата може да бъде от нишесте, от царевично или пшенично брашно. На децата могат да се предлагат и зеленчукови супи, несъдържащи зеленчуци, които биха раздразнили червата чрез съдържащата се в тях целулоза. За предпочитане са добре сварените моркови и картофи, като към супата трябва да се прибави около половин чаена лъжичка сол. При децата с по-голяма загуба на течност се дава разтвор, препоръчван от Световната здравна организация, който се продава в аптеките. Ако родителите живеят в отдалечено място, могат сами да приготвят разтвора - от един литър вода с 18 г захар и 3 г сол.

Колко време се приема съответната течност?
- Тези течности се дават, за да се компенсира загубата на вода и електролити. Дават се дотогава, докато не спре повръщането.

А как трябва да се хранят децата?
- За предпочитане е по-често, в по-кратки интервали и отделната порция да бъде в по-малки количества. Установено е, че даването на големи количества храна макар и в по-големи интервали, може да обуслови възвръщането на диарията. Ако детето се е хранело 5 пъти на ден, се препоръчват 6 хранения, като в тях е добре да се прибави (след прекъсване на диарията) по една чаена лъжичка растителна мазнина - олио или зехтин. Ограничаването на калорийния състав на храната води до бързо възстановяване на загубеното тегло по време на диарийния епизод.


блитц.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics