ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

неделя, 28 септември 2008 г.

Запек

Състоянието става все по-разпространено и се изразява в лениво движение на червата и трудно или болезнено отделяне на изпражнения. Запекът може да бъде симптом на сериозно чревно заболяване или да ви накара да се чувствате неразположени и да стане причина за други проблеми, например хемороиди.

Последният етап от храносмилателния процес се осъществява в колона (основната част от дебелото черво), конто е дълъг около 1,5 метра и е населен с милиарди бактерии, гъбички и други микроорганизми (чревна флора). Някои от тях помагат за очистване на организма от ток-сините и предпазват от инфекции. Нормалният баланс на микроорганизмите помага за предотвратяване на запека, както и на диарията.

Хранителните остатъци и другите отпадъчни вещества се придвижват през червата благодарение на перисталтиката - неволни ритмични съкращения. Времето за преминаване на храната през целия стомашно-чревен тракт е от 12 до 48 часа, въпреки че при редовни черва и 72 часа са приемлив срок. Обикновено за нормално се смята изхождането поне веднъж дневно изпражненията са еднородни, меки и се отделят леко. С напредването на възраст-та червата може да станат по-лениви.

Обичайната причина за запека е небалансиран хранителен режим. Силно рафинираните, бедни на фибри храни и недостатъчните количества течности почти неминуемо забавят чревната перисталтика. Другите възможни фактори са недостатъчната физическа активност, продължителният стрес, бременност и много рядко, по-сериозно заболяване като хипофункция на щитовидната жлеза или рак на дебелото черво. Някои лекарства - включително обезболяващи средства, антидепресанти, антибиотици и противозачатъчни таблетки - водят до запек. Парадоксално е, че това се получава и при продължителна употреба на слабителни, конто правят червата слаби и лениви.


лекар.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics