ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 10 октомври 2008 г.

Пробиотиците могат да бъдат фатални при остър панкреатит

Бактериите, които се съдържат в пробиотичниите кисели млека и напитки, могат да бъдат фатални при тежките случаи на панкреатит. Това съобщиха датски учени.

Те се базират на данни от проучване, според което смъртността сред хората с остър панкреатит, приемащи пробиотици, е двойно по-висока.

Пробиотиците съдържат живи микроорганизми - т.нар "добри" бактерии, които колонизират интестиналния тракт. Тези пробиотици се продават като хранителни добавки, но могат да бъдат намерени в много естествено ферментиращи храни като кисело мляко и някои видове сокове.

Пробиотиците се използват за лечение на панкреатит - възпаление на панкреаса, което може да предшества развитието на панкреатичен рак. Панкреатитът често възниква внезапно и прогресира бързо, като може да увреди напълно органа.

Усложненията са чести и около 1/5 от болните развиват тежка форма на болеста и имат повишен смъртен риск - най-вече поради инфекции.

В настящото проучване били включени 296 човека с тежката форма на панкреатит. Те били разделени на две група, като едната група приемала плацебо, а другата - смес от пробиотични добавки.

Броят на участниците, развили инфекция, бил сходен и в двете групи, но 24 доброволци от пробиотичната група пачинали. За сравнение - в плацебо групата имало 9 смъртни случая.

Учените предполагат, че суплементите по някакъв начин повишават кислородните изисквания и влошават вече нарушения кръвен поток. Други експерти пък твърдят, че пробиотиците не трябва да се дават на пациенти с остър панкреатит - състояние следствие най-често на жлъчни камъни и голяма алкохолна консумация.

Авторите на проучването обобщават, че пробиотиците са безопасни и полезни за хората, които не са тежко болни.


докторбг.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics