ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 15 октомври 2008 г.

Какво представлява гастроезофагеалния рефлукс?


Гастроезофагеалният рефлукс е често срещано състояние, при което се наблюдава преминаване на стомашно съдържимо в хранопровода. То може да увреди лигавицата на хранопровода и да причини нейното възпаление, тъй като съдържа редица агресивни фактори като:

* солна киселина
* пепсин (ензим, отговорен за смилането на белтъците в стомаха) от стомашния сок и
* жлъчка попаднала в стомаха от дванадесетопръстника (началната част на тънкото черво).

Човешкият организъм си е изработил някои защитни механизми, които предпазват от увреда лигавицата на хранопровода при наличие на гастроезофагеален рефлукс:

* при здрави хора такива епизоди настъпват най-често през деня, в изправено положение на тялото, когато под влияние на гравитацията стомашното съдържимо бързо се връща в стомаха
* при преглъщане също се създават условия за преминаване на върнатата в хранопровода храна примесена със смилателни сокове обратно в стомаха
* слюнката съдържа бикарбонати (субстанции с характер на основи) , те неутрализират солната киселина на стомашния сок, като по този начин се намалява нейното вредно действие върху лигавицата на хранопровода. Известно е, че по- голямо количество слюнка се отделя именно през деня.

При гастроезофагеалната рефлуксна болест епизодите на гастроезофагеален рефлукс настъпват главно през нощта (когато описаните защитни механизми не са ефикасни), те са по-дълготрайни, предизвикват редица оплаквания и водят до различно изразена увреда на лигавицата на хранопровода от киселото стомашно съдържимо.

Гастроезофагеалната рефлуксна болест е хронично страдание. Веднъж започнала тя се проявява в различна степен през целия живот. Ето защо е необходимо стриктно да спазвате съветите на Вашия лекар и да приемате необходимите медикаменти продължително време.

В САЩ от гастроезофагеална рефлуксна болест страдат 3-7% от населението или най-общо 1 от 33 души има подобни оплаквания.

Редица състояния създават условия за възникване на гастроезофагеална рефлуксна болест. Едно от тях е бременността. Повишените нива на някои хормони благоприятстват отпускането на долния сфинктер на хранопровода. От друга страна растящата матка с разположения в нея плод повишават налягането в коремната кухина, което оказва натиск върху стомаха и улеснява връщане на част от съдържимото му в хранопровода.

пулс.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics