Колко да ядем?
Храносмилането е не само химичен, но отчасти и механичен процес. Здравият стомах представлява мускулна „торбичка", която притежава способността да се свива и разширява. Определеният обем както на хранителната маса, така и на отпадъците, оставащи след храносмилането, е важен не само за доброто стомашно, но и за доброто чревно храносмилане. Концентрираните храни, т. е. тези, които оставят малко отпадъци, бульоните, течните диети и др. не са идеалното меню и начин на хранене. Те могат да се прилагат само временно при някои заболявания.
Златното правило е: яжте умерено. Излишъкът от храна е по-вреден от недостига й. Преяждането предизвиква напрежение във вътрешните органи, намалява жизнеспособността им, води до увеличаване на телесното тегло поради излишното отлагане на мазнини, което на свой ред увеличава натоварването на сърцето.
Ставайте от масата с чувството, че бихте могли да хапнете още малко. Никога не яжте по задължение или за да доставите някому удоволствие.
"Билки и домашни средства при болести на храносмилателната система" Т.Стоева
0 коментара:
Публикуване на коментар