ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 6 октомври 2008 г.

Пробиотиците - полезните бактерии в храната

През 1908г. руския учен Иля Мечников открива положителния ефект на някои бактерии, които допринасят за усвояването на хранителните вещества от организма, подобряват храносмилането, като имат и други благоприятни свойства за здравето. За тези си открития д-р Мечников получава Нобелова награда за медицина.

Съгласно съвременните научни възгледи пробиотиците се дефинират като „живи микробиални биологични добавки, изключително полезни за здравето на човека”. Съществуват и други дефиниции на термина „пробиотици” приети през последните години:

* Оралните пробиотици са живи микроорганизми, които при поглъщане в храносмилателния тракт в определени количества оказват положителен здравен ефект, извън този на основното хранене. LABYP – консенсусна дефиниция.(Guarner&Schaafsma, 1998)
* Живи микробиални хранителни съставки, полезни за здравето – прието за консенсусна дефиниция от FUFOSE Concerted Action спонсориран от Европейската комисия (Diplocket all 1999)
* Живи микроорганизми, които давани в адекватни количества имат здравословен ефект върху приемника – дефиниция на работната група на Световната Здравна Организация и от Международната Асоциация за Пробиотици (Reid et all 2003).
* Пробиотичните бактерии са живи хранителни добавки, които са полезни за здравето на консуматора – официално предложение от Европейската Комисия.

Пробиотичните препарати съдържат главно млечнокисели бактерии от родовете Bifidobacterium и Lactobacillus, но също дрожди (Saccharomyces bontardii) или други бактериални видове (Bacillus coagulans, Escherichia coli). Най-често използваните пробиотици са:

* Lactobacillus acidophilus
* Bifidobacterium bifidum
* Lactobacillus bulgaricus

Накратко, полезните действия, които пробиотиците упражняват върху организма са следните:

* подобряват смилаемостта на млечните продукти и други протеини
* стимулират абсорбцията на лактозата при хора, които не могат да я усвояват
* подпомагат цялостното храносмилане и потискат прекомерното размножаване на болестотворните микроорганизми в храносмилателния тракт
* подтискат гнилостните процеси в стомаха и червата
* предотвратяват липсата на витамини от групата В и на витамин К
* подпомагат оздравителния процес по време на прием на антибиотици и др. химични вещества
* възстановяват намалената чревна микрофлора в резултат на прием на антибиотици
* предотвратяват и лекуват диария, включително и инфекциозна
* намаляват риска от болести на стомаха
* ограничават появата на вагинални и уроинфекции
* консумацията на кисело мляко, което съдържа специфични видове Lactobacillus или Bifidobacterium могат да стимулират имунния отговор
* спомагат при лечението на дихателните инфекции като синуити, бронхити и пневмония
* намаляват риска от алергични заболявания – астма, хранителни алергии и кожни реакции
* спомагат за понижаването на високите нива на „лошия” холестерол
* намаляват риска от развитие на тумори на пикочния мехур и на дебелото черво

Обръща се внимание и на други ценни за организма вещества – пребиотици и синбиотици. Пребиотиците са несмилаеми хранителни съставки, които повлияват метаболизма като избирателно стимулират растежа и/или активността на определени видове бактерии в дебелото черво. За да бъдат ефективни, пребиотиците трябва да достигнат дебелото черво без да се усвояват в по-горните отдели на храносмилателния тракт. Към пребиотиците се отнасят вещества, стимулиращи главно растежа на бифидобактериите, ето защо тези вещества се наричат „бифидогенни фактори”. Към тях се отнасят:

* фруктоолигозахариди (FOS) – късоверижни захари, изградени от фруктоза и глюкоза
* инулин – фруктозосъдържащ захарид
* изомалтоолигозахариди – смес от глюкозни остатъци (изомалтоза, паноза, изомалтопентоза, нигероза, изопаноза и др.)
* лактулоза – полусинтетичен дизахарид
* лактилол – дизахарид, аналогичен на лактулозата
* лактозахароза – тризахарид, изграден от галактоза, фруктоза и глюкоза
* пиродекстрин – глюкозосъдържащи олигозахариди, получен от хидролиза на скорбяла
* соеви олигозахариди – тризахариди (рафиноза), тетразахариди (стахиноза)
* трансгалактоолигозахариди
* ксилоолигозахариди – получени в резултат на хидролиза на полизахариди
* галактоолигозахариди

Синбиотиците – това са хранителни добавки, съдържащи едновременно пробиотици и пребиотици, с което взаимно се усилва полезното действие – получава се т.н. синергичен ефект - взаимно увеличаване на полезните им свойства . В последно време пробиотиците получават тласък освен в диетиката и рационалното хранене и в медицината с оглед подобряване усвояването на хранителни вещества от сномашно-чревния тракт в състояние на болест или възстановителен процес, което се явява често основен фактор за благоприятния изход от заболяването.


пулс.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics