ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 20 октомври 2008 г.

Гастрит, стомашни язви и язви на дванадесетопрътника

Гастритът е раздразване на стомаха, което е остро или хронично и означава, че бели кръвни клетки се движат в стените на стомаха в отговор на някакво поражение. Първоначално се е считало, че причината за гастрит или язва са повишеното наличие на стомашна киселина и стреса. Изследванията през последните години доказаха, че в действителност най-честият причинител на гастрита е Хеликобактер Пилори. Това е името на бактерията, която живее върху защитните тъкани на стомаха и за която се знае, че в 90% от случаите е причинител на язва на стомаха или на дванадесетопръстника. За разлика от болшинството бактерии Хеликобактер Пилори не прониква в стомашните клетки, но организма отделя антитела в кръвта. Все още не е изяснена връзката между повишеното отделяне на кисел стомашен сок и Хеликобактер Пилори, но такава съществува. Пациентите, които нямат киселина в стомаха не развиват язва на дванадесетопръстника. Приема се, че пряк виновник за язвата на дванадесетопръстника е инфекцията, причинена

от Хеликобактер Пилори. Затова приемането на лекарства за намаляването на киселините в стомаха само ще облекчи състоянието, но няма да излекува язвата. Докато организмът не се очисти от Хеликобактер Пилори, язвата винаги ще се повтаря.
Вероятно заразяването с Хеликобактер Пилори става чрез приемане на бактерията в храна, течност или чрез замърсени съдове и в повечето случаи няма никакви симптоми за наличието й в организма. Инфекцията остава локализирана в стомаха докато не я излекуваме. Освен до язва, по-късно, при някои хора може да доведе и до рак на стомаха. Някои от лекарствата за облекчаване на болката и лечение на артрит (Адвил, Напрозин, Ибупрофен, Волтарен, Фелден, Лодин) и аспирина, намаляват защитното вещество в стомаха, наречено простагландин. Обикновено, когато се приемат за кратко време, тези лекарства не предизвикват проблеми. Но редовната им употреба може да доведе до гастрит. Лечението на гастрита е в зависимост от причината. При повечето типове гастрити, намаляването на стомашната киселина води до облекчаване. Когато е предизвикан от инфекция, традиционната медицина прибягва до употреба на антибиотици. Най-силните от тях са Кетоконозол и Амоксициклин, комбинирани с минерала бисмут. Практикуващите холистична медицина успешно комбинират екстракта от грейпфрут с някои билкови препарати.

През 1997 г. британски учени, с цел предпазване от развитие на рак на стомаха, започват изследване за лечението на най-честите стомашни проблеми. При 55% от случаите на рак на стомаха, причинител е Хеликобактер Пилори. Изследванията показват, че хората имащи микроба са 4 до 5 пъти по-склонни да развият рак на стомаха. Според изследователите, чрез лекуването на бактерията този риск може значително да се намали.
Според проф. Уолд от Института за превантивна медицина на Кралското Лондонско училище за медицина, това е важно проучване, тъй като ще се знае дали премахването на Хеликобактер Пилори при здрави възрастни ще намали риска от рак на стомаха и други заболявания. Ако това стане, то няколко седмично лечение на Хеликобактер Пилори ще предпази много хора от възможността да развият рак.
Според проучване, проведено от Института Пало Алто - Калифорния, САЩ, повече от половината хора в света имат Хеликобактер Пилори. Екстрактът от грейпфрут е ефикасен срещу тази бактерия.


биоцитрин.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics