ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 20 октомври 2008 г.

Запек

Почти всеки един от нас е имал запек по едно или друго време. Някои от симптомите на запека включват: нередовно ходене по голяма нужда - по-малко от 2 пъти седмично, съпроводено с твърди изпражнения, усещане за надут стомах, дискомфорт.

Какво го предизвиква? Той се получава когато дебелото черво абсорбира твърде много вода. Това се случва когато свиванията на мускулите на дебелото черво са слаби. Най-честата причина за появата му е бедната на влакна храна, намиращи се в зеленчуците, плодовете, зърнените храни и богата на мазнини, съдържащи се в кашкавала, яйцата, месото. Хората консумиращи храни, богати на растителни влакна рядко страдат от запек. Други причини за появата му са липсата на достатъчно движение, прекомерната употреба на лаксативи и обезболяващи лекарства. От голямо значение е недостатъчното количество 'приятелски' бактерии в дебелото черво. Те са полезни при стимулирането на перисталтиката - ритмичното свиване на мускулите, което придвижва съдържанието на червата по-нататък. Перисталтиката е по-ефикасна, когато киселинността на средата се увеличава, а именно тук бактериите са полезни. Като част от ферментационния им процес, тези Лактобактерии отделят млечна киселина и други киселини, създаващи среда, която подпомага перисталтиката. Няколко изследвания, проведени в Швеция от Д-р Ливиа Алм показват, че хроничният запек се причинява от нарушение в баланса на тези бактерии.

Запекът се среща най-често при жените, децата и възрастните над 65 години. Независимо, че в повечето случаи е временено състояние, това е често оплакване.

Консумирането на достатъчно течности - около 8 чаши на ден, ще подпомогне отстраняването на проблема.
Друг начин за отстраняване на неприятните странични ефекти от запека е употребата на Пробиотици.


биоцитрин.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics