ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 14 октомври 2008 г.

Нов съвременен поглед върху язвената болест

Преди се смяташе, че язвата на стомаха и дванадесетопръстника възниква в следствие на силен стрес, а нередовното хранене, употребата на алкохол и пушенето допълнително влияят негативно на нервното напрежение. Болката, свързана с приемането на храна, повръщането и киселините се приемаха като най-важните симптоми.

Днес лекарите гастроентеролози вече гледат на причините за появата на язвата и симптомите, свързани с това, по друг начин.

Язвената болест е доста разпространено хронично заболяване на стомаха или дванадесетопръстника. Учените определят няколко фактора за нейното развитие.

• Първата причина е наследствената предразположеност. За медицината отдавна е известно, че това заболяване се предава “по наследство” от поколение на поколение, по-често по мъжка линия.

• Втората причина е нарушение на равновесието между факторите на агресия и защита на самия организъм. Солната киселина притежава агресивни свойства. Въпреки това, при някои хора с много висока киселинност, не възниква язвена болест. Лигавицата на техния стомах е устойчива на вредното въздействие благодарение на доброто кръвоснабдяване и наличието на слуз, способна да неутрализира киселината. А при други, точно обратното - язва се образува и при ниска киселинност.

Симптомите са различни

На външен вид всички язви са еднакви и дори хистологичното изследване не винаги открива разлики в тяхната структура. Могат да възникнат язви на стомаха и дванадесетопръстника, които не са свързани с язвената болест. В частност те се образуват при приемането на нестероидни препарати, прилагани при лечението на патологии на сърцето и ставите и редица други заболявания.
Язвена болест може да възникне както при млади, така и при възрастни хора. При едни е възможна появата на силни болки, киселини, тежест и подуване в стомаха, повръщане, а при други – само незначителни болки или въобще липса на такива.

Лечението трябва да се провежда задължително под лекарски контрол, но пациентите могат да си помогнат като организират разумно своето хранене, труд и отдих.

Сънят трябва да е не по-малко от 8 часа. В менюто трябва да влизат продукти като месо и риба, богати на животински белтъчини (минимум 100-150 г дневно), защото при тяхната липса язвата възниква по-бързо и зараства по-бавно. Заменете ръжения хляб с пшеничен, но избягвайте прясно изпечения. Храненето трябва да става 4 пъти дневно, при това вечерята не трябва да е по-малко от 4-5 часа преди лягане.

Някои хора смятат, че алкохолът (най-вече концентратите) “лекуват” язвата. Той наистина премахва болката, но същевременно обгаря лигавицата, а при системната му употреба тя атрофира и възниква опасност от рак.

Напитките под 20 градуса (в това число и сухите вина) силно повишават киселинността и дразнят лигавицата. Затова те са недопустими при язва. Не трябва да се прекалява и с кафето, концентрираните сокове, бирата и газираните напитки.

здравница.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics