ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 14 октомври 2008 г.

Диета при хроничен колит

Страдащите от това заболяване трябва да съобразяват храната си със следните условия:
# Тя да не съдържа вещества, дразнещи по механичен път лигавицата на дебелото черво.
# Да бъде богата на белтъчини, витамини и соли и да съдържа ограничено количество въглехидрати.
# Месото, което се консумира, трябва да не е тлъсто и да бъде варено или печено -за рибата се отнасят същите изисквания. Супите трябва да са предимно във вид на бульони или слизести. Полезни са овесените ядки, диетичната извара, сиренето, цитрусовите плодове и соковете от тях, сухарът и юфката, пюретата от моркови, картофи, карфиол.
# Трябва да се избягват плодовете, съдържащи много целулоза, рибните консерви, солените ястия, пикантните подправки, чесъна и лука, яйцата, туршиите, прясното мляко, черния хляб.
# Добре е веднъж седмично да се правят разтоварващи дни - на плодове, плодови сокове и билкови чайове.

Ето няколко рецепти, подходящи за страдащите от хроничен колит:

Оризова супа: Продукти: 100г ориз 1л студена вода 500мл месен бульон 100мл сок от моркови 30г краве масло лимонов сок, сол. Начин на приготвяне:
* Почиствате и измивате ориза.
* Заливате с водата и го слагате да се вари, докато си пусне слузта.
* Затопляте бульона, прехвърляте топлия ориз в гевгир и внимателно го пасирате над бульона като бъркате непрекъснато.
* Оставяте да кипне и тогава я свалете от котлона.
* Посолете, подправете с морковения сок и като бъркате непрекъснато, прибавяте настърганото на люспи масло.
* При поднасяне я подправете с лимоновия сок.

Отвара от шипки
Продукти: 350мл вода 40г шипкови люспи.
Начин на приготвяне:
# След като заври водата, я оставяте на котлона в отворен съд 5 минути.
# Прибавяте шипковите люспи, захлупвате с капак и варите още 20-30 минути.
# Сваляте тенджерата от котлона и я оставяте за няколко часа на хладно.
# Прецеждате отварата.
# Съдът, в който се вари отварата трябва да бъде емайлиран.

Задушен карфиол
Продукти: 1кг карфиол 40гр краве масло 40гр галета сол.
Начин на приготвяне:
* Изчистете карфиола, накъсайте го на розички и го измийте.
* Пускате го в 500мл вряща, леко подсолена вода и го варите, докато омекне.
* Вадите розите с решетеста лъжица и ги заливате с разтопено масло, в което сте запържили галетата.

Кюфтета на пара
Продукти: 600г кайма 40г сухари 1/2 пакетче краве масло.
Начин на приготвяне:
* Накисвате сухарите и щом набъбнат, ги измесвате с каймата.
* Оформяте с мокри ръце кюфтенца, във всяко от които слагате по парченце масло.
* Слагате ги в специален съд за готвене под пара или ако нямате в тенджера под налягане наливате 1 ч. ч. вода, слагате решетката и върху нея редите кюфтенцата.
* Затваряте тенджерата с капака и я оставяте на силен котлон.
* Щом започне да излиза пара от вентила, намалявате котлона и варите не повече от 20 минути.
* Изваждате готовите кюфтета и ги заливате с останалото разтопено масло.

Месно руло на пара
Продукти: 600г кайма 40г сухар 150г картофи сол 1/2 масло.
Начин на приготвяне:
* Накисвате сухара, щом набъбне, го прибавяте към каймата и го омесвате добре.
* Разстилате я на пласт върху тензух и върху него разпределяте картофите, предварително обелени, нарязани на кубчета и задушени в малко масло.
* С помощта на тензуха навивате руло, завързвате краищата на плата и прехвърляте рулото в тенджера под налягане, на чието дъно сте налели 200мл вода и сте сложили скара.
* Затваряте тенджерата и я слагате на силен котлон, щом започне да излиза пара от вентила, намалявате огъня и варите 25 минути.
* Отваряте тенджерата, изваждате рулото, освобождавате го от тензуха и го прехвърляте в намаслена тавичка.
* Заливате рулото с останалото разтопено масло и го печете, докато хване коричка.
* Сервирате го на филийки с гарнитура от задушен ориз.


здравница.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics