ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 14 октомври 2008 г.

Колит - заболяване на дебелото черво

Какво представлява колита?
Колитът представлява заболяване на дебелото черво.
Остър колит - строто възпаление на дебелото черво, което се среща сравнително често както при деца, така и при възрастни хора
Хроничен колит - представлява възпаление на лигавицата на дебелото черво.

Какви са симптомите при колит?
Остър колит. Започва остро, със силни коликообразни болки по хода на дебелото черво, с чести позиви за ходене по голяма нужда. Появява се диария, като многократно се изхождат течно-воднисти или кашави шуплести изпражнения, които понякога са примесени със слуз и кръв. Много често телесната температура се повишава до 38 градуса С. Болните са отпаднали, обезводняват се за няколко часа. Езикът е зачервен и сух. Артериалното налягане се повишава.
Хроничен колит .Най-честият признак е коликообразна коремна болка, различна по време, сила и локализация. Обикновено болката се усилва преди изхождане по голяма нужда и отслабва след нея. Болните се оплакват от тежест и подуване на корема, куркане на червата, където се образуват много газове. Често настъпват диария и запек с редуване. Запекът е по-чест у лица, водещи заседнал живот.

Какви са причините за заболяването?
Остър колит. Причинява се от различни инфекциозни агенти (коли-бактерии, салмонела, шигела), от диетични грешки, от химични отрови. Често е съпроводен от остър ентерит /колиентерит/.
Хроничен колит е причинен от различни видове бактерии, амеби, хелминти /глисти/, токсични вещества /олово, живак/, периодични диетични грешки, термични и простудни, алергични и други фактори.

Каква е прогнозата?
Остър колит. Прогнозата на острия колит е благоприятна. Обикновено преминава за 7-10 дни. Прогнозата на усложнения остър колит е сериозна. Тя зависи от основното инфекциозно или паразитно заболяване, което е причинило остро възпаление на дебелото черво
Хроничен колит. Прогнозата на хроничния неусложнен колит е благоприятна при спазване на назначения лечебен режим.

Какви бързи мерки може да вземете у дома?
Остър колит Веднага се започва щадяща диета, съставена от пюрета и течности. Подходящи са пюретата от картофи, овесени ядки, шипки, ябълки, моркови, оризова каша, тиква, нишестета, яйчен белтък. Забраняват се месо, мазнини от животински, млечен и растителен произход. Препоръчва се употребата на леки чайове /шипка, липа, лайка и други/ със сухар и слабо подсладени. Забранява се употребата на алкохол и тютюнопушенето. Много е важно да се поемат достатъчно количество течности, за да не се стигне до обезводняване на организма, особено при малки деца.

Как можем да се предпазим?
Хроничен колит И тук най-важен е подходящия диетичен и хранителен режим. Да се избягват и отстранят всякакви предразполагащи фактори и заболявания, които увреждат дебелото черво.


здравница.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics