ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 20 ноември 2008 г.

Видовете гастрит - разпознайте ги

Гастритът е възпаление на стомашната лигавица и е едно от най-честите заболявания на стомаха. В повечето случаи се засяга и лигавата ципа на дванадесетопръстника и тогава се говори за гастродуоденит. В зависимост от причините, същността и клиничните прояви различаваме остър и хроничен гастрит.

Остър гастрит. Най-честа причина за острия гастрит са нарушенията в храненето - преяждане, употреба на дразнещи храни, силни подправки, спиртни питиета, недобре сдъвкана храна, несвойствени храни. В последно време зачестяват лекарствените остри гастрити, появяващи се след употреба на аспирин и други болкоуспокояващи средства, лекарства, понижаващи и кръвното налягане, сулфонамиди, надбъбречни хормони. Острият гастрит е една от ранните и чести прояви на редица отравяния - с хинин,хлороформ, химични препарати и др. Острият гастрит съпътстваща редица инфекциозни болести или може да се дължи на инфекция на лигавата ципа от някои микроорганизми и вируси. Тежък язвен гастрит се развива при изгаряне на стомашната лигавица със киселина(сярна, солна, азотна) , основа(натриева), соли на тежките метали -сублимат, син камък. Острият гастрит се среща по-често в младата възраст у мъжете. Клиничните прояви могат да бъдат различни от едва уловими болкови yсещания до тежки, водещи до колапс болки.,болка и чувство на разпъване под лъжичката, лош вкус в устата, гадене и повръщане, което за известно време успокоява болния. Общото състояние е влошено, болният се чувствува отпаднал, често има леки втрисания и повишаване на температурата. Ако болестният процес се разпростре и върху червата, появяват се присвиващи болки около пъпа и чести диарии. Протичането и изходът на острия гастрит бивaт различни - според причината, тежестта на клиничните прояви, възрастта на болните. Леките случаи обичайно преминават за 4-5 дни, като понякога могат да останат за дълго време редица оплаквания - тежест под лъжичката, липса на апетит оригване и гадене.

Острият язвен гастрит продължава около 15-20 дни. След преминаването на острите прояви често остават редица оплаквания - сухота в устата оригване, гадене. При подозрение за остър гастрит болният трябва да остане на легло, да не получава никаква храна, а само течности и слаб чай от лайка, айран. След 1-2 дни могат да се дават внимателно слизести супи и каши, желета, пюрета. В тежките случаи се налага лекарска помощ. При язвен гастрит болният трябва да бъде на болнично лечение, тъй като общото му състояние е тежко.

Хроничен гастрит. Хроничният гастрит е много често заболяване в наши дни. Според някои проучвания той се наблюдава у почти половината от видимо здрави мъже над 50 - годишна възраст. Според характера на измененията на лигавицата на стомаха и отликите в клиничните прояви се различават няколко типа хроничен гастрит - повърхностен, хипертрофичен, атрофичен. За редица автори тези типове са фази в развитието на хроничния гастрит, но все пак е възприето те да се описват отделно. Основните причини на хроничния гастрит са подобни на тези при острия гастрит, само че по-изявени и въздействащи по продължително време. Умствените и физическите пренапрежения, неприятните преживявания конфликти, невъзможността да се спазва т. нар. хранителен стереотип т. е. хранене в определено време, недоброто сдъвкане на храната, злоупотребата с подправки, спиртни питиета, медикаменти и тютюнопушенето са несъмнени причини за зачестяването на хроничния гастрит. В много случаи хроничният гастрит е вторично заболяване. При хронична бъбречна и сърдечна недостатъчност, захарна болест, подагра, жлъчно-каменна болест, хепатит. Клиничните прояви при хроничния гастрит са твърде различни и зависят от типа на заболяването и неговата продължителност.
Сравнително най-леко протича повърхностния хроничен гастрит.

Повърхностен хроничен гастрит. Болният се оплаква от тежест и тъпа болка под лъжичката, неприятен вкус и сухота в устата (особено сутрин), гадене, оригване, киселини, упорито безапетитие или обратното - ненаситен глад, понякога желание за необичайни храни. Болният измършавява, става потиснат, нерядко се мисли за болен от рак на стомаха.

Хроничния хипертрофичен гастрит
е особено чест сред алкохолиците, пушачите и любителите на пикантни ястия. Характерни за него са силните и мъчителни киселини и оригвания (най-често след нахранване). Често се явява и болка под лъжичката, която е в зависимост от поетата храна. Поради запазения апетит болните обикновено не отслабват. Често се наблюдава упорит запек.

Хроничен атрофичен гастрит.Той е най-тежката форма. За редица автори той е краен изход на другите хронични гастрити. Клинично се изявява с тъпа, постоянна болка под лъжичката, засилваща се след нахранване, упорито безапетитие, лош вкус и сухота в устата, оригване, чести диарии, които се явяват веднага след нахранване. Поради нарушеното всмукване на храната болният е блед, измършавява, езикът се изглажда, напуква се и се зачервява. Протичане то и изходът на хроничния гастрит зависят много от клиничния тип. При съответно лечение и диета хроничният повърхностен гастрит, а така също и хроничния хипертрофичен гастрит могат да отзвучат за няколко месеца. Нерядко обаче се появяват отново - най-често след неспазване на диета, неприятни преживявания, инфекции, употреба на медикаменти. Хроничният атрофиран гастрит въпреки подходящия режим и лечение има прогресиращо, влошаващо се протичане, продължаващо гoдини наред. Разпознаването на хроничния гастрит е тежка и отговорна задача. Тя изисква щателно наблюдение и изследване на болния. Болни с хроничен атрофичен стрит се диспансеризират задължително и се контролират периодично. Лечението на хроничния гастрит трябва да бъде строго индивидуално според типа на заболяването и трябва да се провежда под ръководството на лекар. Основа на лечението е диетата. Болният трябва да се храни редовно, да сдъвква добре храната, да избягва дразнещите храни - подправки, запръжки, много сладки храни, сурови зеленчуци и плодове, които са богати на целулоза. Тютюнопушенето и спиртните питиета са абсолютно забранени. От полза е пиенето на някои минерални води - хисарска, горнобанска, софийска. Добре действува и климатолечението в среднопланински условия. Препоръчва се и лечение с билки - кантарион, тинтява, равнец. При хроничния гастрит лечението трябва да се изменя според проявите на болестта.

европеа.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics