ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 14 ноември 2008 г.

Билки и билкови смеси при диария

Обикновената неусложнена диария, която не е свързана с други симптоми, е често явление. Обичайната причина се крие в храната: или е била тежка, със зле съчетани съставки, или е била прекалено изобилна, или е била недоброкачествена. Диарията обаче не бива да се омаловажава, тъй като може да бъде симптом на отравяне или започващо инфекциозно заболяване.

Особено опасна е за малки деца и възрастни, изтощени хора, тъй като бързо води до обезводняване. Ако след приемане на някои традиционни средства до няколко часа не настъпи подобрение, трябва да се потърси лекар.

През лятото е добре да се приготви запас от зелената обвивка на пресните ОРЕХИ. За целта обвивката се нарязва на дребно и се изсушава. При нужда 1 супена лъжица от нея се запарва с 1 чаена чаша вряща вода. Запарката се държи в термос. От нея се пие по 1 супена лъжица няколко пъти дневно.

Затягащо действие имат и доста плодове: ГОРСКИ и ГРАДИНСКИ ЯГОДИ, кисели СЛИВИ, ВИШНИ (по-добре сушени), КРУШИ (под формата на отвара от сушени диви круши), КЪПИНИ, ЧЕРНИ БОРОВИНКИ, сурови зелени (не зрели) ЯБЪЛКИ.

Добре действа и отварата от ВИШНЕВИ ДРЪЖКИ. Една супена лъжица от тях се залива с 1 чаена чаша кипяща вода (най-добре в термос) и се оставя да престои 3-4 часа. Запарката се прецежда и от нея се пият по няколко глътки на всеки половин час.

За затягане може да се използват и листа от ЕВКАЛИПТ: 1 супена лъжица се запарва в 1 л вряща вода. Запарката се оставя да изстине и се прецежда. Пие се по 1/4 чаена чаша 6-8 пъти дневно. Желателно е през този ден да се яде само варен ориз.

Добро средство е запарката от БЯЛ РАВНЕН- Една супена лъжица се залива с 1 и 1/2 чаени чаши кипяща вода. Запарката се прецежда, след като изстине. От нея се пият по няколко глътки 7-8 пъти на ден.

Старо средство против диария са ТИЧИНКИТЕ ОТ РОЗИ. Една десертна лъжичка (около 7 г) тичинки от рози се заливат с 1 чаена чаша вряща вода, най-добре в термос. От запарката се пият по няколко глътки 7-8 пъти дневно.

Приготвя се силна запарка от ЖЪЛТ КАНТАРИОН 2 супени лъжици от билката се заливат с 1 чаена чаша кипяща вода. Запарват се 20-30 минути, течност та се прецежда и от нея се пие по малко през деня до настъпване на подобрение.
Запарката става още по-ефикасна, ако към нея сe добави чеснова вода: 1 скилидка чесън се счуква и сe смесва с 1/2 чаена чаша вода. През време на лечение то се яде само ориз или чай със сухари.

Подходящо средство за лечение на диария са листата и плодовете от КИСЕЛ ТРЪН. Една супена лъжица листа или плодове се слагат в термос и се залива с 1 и 1/2 чаени чаши вряща вода. Запарват се 3 часа от прецедената запарка се пие начесто по няколкоo глътки.
ДЪБОВА КОРА: 1 супена лъжица надробена кора сe залива с 1 чаена чаша кипяща вода. Запарката се прецежда, след като изстине. От нея се пие по 1 чаена лъжичка през 15-20 минути.

При диария може да се използва и запарка от семена на ЖИВОВЛЕК. Една супена лъжица семена се заливат от вечерта с 1 чаша вряща вода. Оставят да киснат цяла нощ в термос. На сутринта запарката се прецежда. От нея се пие по 1/3 чаена чаша през половин час, като всеки път се изпива и по 1/3 чаена чаша гореща вода.

Добро затягащо средство е ШИПКАТА. Една супена лъжица сушени шипкови люспи се варят в 1/4 л. вода. Отварата се прецежда и се пие като чай няколко пъти на ден.

В 1/4 л вода се варят 6-8 сушени плодчета от ТРЪНКА. Когато водата намалее с 1/3, отварата се прецежда. Изпива се на 2-3 пъти през деня.

През лятото при диария могат да се използват плодове от ЧЕРНА БОРОВИНКА. Приемат се 50-100 г пресни боровинки на ден, като се спазва и диета.

От листа и млади стръкчета РОЗМАРИН се приготвя запарка, като 2 чаени лъжички от тях се заливат с 1/4 л вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда и се изпива на части за 1 ден.

Друг полезен летен плод е КЪПИНАТА. Приготвя се запарка, като 15-20 г плодове от къпина се пускат в 1/2 л кипяща вода. Сместа се вари 10-15 минути, след което се дръпва от огъня и се оставя да поизстине. Прецежда се и се изпива на няколко пъти. Може да се подслади с малко мед.

Прави се запарка, като 5-10 г сухи ДРЕНКИ се заливат с 1/4 л кипяща вода. След като изстине, запарката се прецежда и се изпива на 1-2 пъти през деня.

Изпитано лекарство против диария е кората от НАР. Две чаени лъжички ситно счукана кора се варят в 1 чаена чаша вода. Отварата се прецежда и се изпива в продължение на 2 дни.

Ето и две ефикасни билкови смеси:
Вземат се по 20 г стръкове от ПА ЧА ТРЕВА и КАМШИК и 40 г листа от ЖИВОВЛЕК. Приготвя се отвара от 1 супена лъжица от смесените билки и 1/4 л вода. Пие се по 1/2 чаена чаша 3-4 пъти на ден.

Вземат се 1 стрък КОПРИВА, 2-3 млади клонки от КЪПИНА, 4 стръка РИГАН и щипка ЛИПОВ ЦВЯТ. Билките се варят 10-15 минути в 1 л вода. Отварата се прецежда и се пие топла, като от нея се приема по 1 супена лъжица няколко пъти на ден. Това средство е особено подходящо против диария при деца.


"Би лки и домашни средства при болести на храносмилателната система"

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics