ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

неделя, 9 ноември 2008 г.

На какво може да се дължи запека?

Приема се, че изхождането по голяма нужда на възрастните нормално е еднократно за денонощие. Нормалните изпражнения са с гъста консистенция, добре оформени, с жълтеникав до тъмнокафяв цвят, без примеси на слуз или несмляна храна. Цветът на изпражненията зависи от поетата храна. При употреба та предимно млечна храна те са светложълто, при зелени храни (спанак, лапад, коприва) имат тъмнозелен цвят, при месни храни са сивкавокафяви, при ядене на повече маслини, боровинки, черен дроб могат да станат тъмносиви до черни. Някои медикаменти (железни препарати, бисмутови съединения) също могат да обагрят в черно изпражненията и да обезпокоят болния и околните.

За запек се говори, когато изхожданията по-голяма нужда стават през 2—3 дни, често с напъни и болки. Самите изпражнения са оскъдни, сухи, често покрити с белезникава слуз.

Острият запек е указание за нарушена проходимост на червата — стеснение, запушване от новообразувания или възпалителни процеси, притискане отвън, остър апендицит, жлъчнокаменна колика, запушване на кръвоносен съд. В тези случаи състоянието на болния бързо се влошава, коремът се издува, явява се неспирно повръщане понякога е подобни на изпражнения материи. Състоянието налага спешна лекарска помощ и постъпване в болница.

Запек може да настъпи остро и при някои тежки и неприятни преживявания и конфликти, при пътуване и смяна на обстановката. Употребата на редица медикаменти (опиати, бисмутови и калциеви соли) също води до поява на запек. Остър запек се наблюдава и при някои инфекциозни заболявания.

Много по-чест е хроничният запек, при който изхожданията по голяма нужда могат да бъдат през 8—10 дни. Причините на хроничния запек са крайно разнообразни. В много случаи той е последица на начина на живот — липса на движения, заседнал живот, неправилно хранене (предимно месни и концентрирани храни), неприятни изживявания, хронична злоупотреба с лекарства (болкоуспокояващи, сънотворни). Заслужава да се отбележи, че хроничната употреба на слабителни средства често се последва от упорит запек. Хроничен запек съпътствува и редица общи заболявания и заболяващия на храносмилателната система — язвена болест, жлъчнокаменна болест, (намалена функция на щитовидната жлеза. Когато хроничен запек се появи за пръв път у възрастни хора, които дотогава са имали нормални изхождания, трябва да се мисли за злокачествени или други болестни процеси, стесняващи просвета на дебелото или правото черво.

По своя характер хроничният запек бива еластичен и атоничен. За спастичния запек е характерно изхождането на тесни като молив или накъсани на дребни топчета тъмни, сухи изпражнения, често с болки и парене. При атоничния запек изхождането става след големи напъни и масаж на корема, като изпражненията са кашави. Нерядко при хроничния запек (след продължителна задръжка на изпражненията) следват неколкократни диарии е примес на слуз — т. нар. лъжливи диарии. Хроничният запек обикновено се съчетава с редица местни и общи оплаквания — тъпи болки и подуване на корема, газове, лош вкус в устата, слабост, главоболие, виене на свят.


Прочетете повече за ЗАПЕКА, неговото лечение и профилактика.

как-да.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics