ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 10 ноември 2008 г.

На какво са признак кървавите изпражнения?

Кървавите изпражнения са симптом, който сериозно и с право безпокои болния. Трябва да се имат пред вид няколко положения — степента на кръвоизлива (по оцветяването на изпражненията) и съотношението между кръвта и масата на изпражненията.

При кръвоизлив по-малък от 170—180 мл изпражненията не изменят доловимо цвета си —това са т. нар. скрити (окултни) кръвоизливи, които се откриват със специално изследване. При по-голям кръвоизлив изпражненията стават катранено черни, имат лъскав, мазен изглед. При размиване в клозетната чиния водата добива кръвенист цвят. Понякога кръвта може да бъде чиста, без съсиреци. В тези случаи тя е в началото или в края на изпражненията, или е грубо размесена с тях. Изобилните кръвоизливи обикновено водят до кървави диарии. В някои случаи кръвта е примесена със слуз, изхождането на която се съпровожда е напъни, парене и болки.

По изгледа на кървавите изпражнения може да се предположи техният произход. Окултните кръвоизливи и черните изпражнения се дължат най-често на кръвоизливи от стомаха и дванадесетопръстника (язвена болест, рак, полипи, дивертикули, тежък гастрит), от тънкото черво (язви, новообразувания) и началната част на дебелото черво (рак, полипи, язвен колит). Черни изпражнения може да има и след консумацията на някои храни (маслини, боровинки, лапад) и лекарства (железни и бйсмутови препарати, алумоксид). Непроменената кръв в изпражненията е характерна за заболяванията на крайния дял на дебелото черво. Чиста кръв, предшествуваща изпражненията, се явява най-често при хемороиди. При спукване на голям хемороидален възел може да се наблюдава обилна кръвозагуба. При заболявалия на дебелото и правото черво кръвта е примесена с изпражненията или ги следва. Кървавата слуз е най-чест симптом за инфекция на лигавата ципа на дебелото и правото черво (дизентерия), но може да се наблюдава и при разпадащи се новообразувания. Макар и рядко, кървави изпражнения се появяват и при някои заболявания, свързани с нарушения в кръвюсъсирването.

Установяването на кървави изпражнения налага във всички случаи незабавна консултация с лекар. Изпражненията трябва да се запазят, за да ги види лекарят. Болният трябва да се постави на легло. Разкриване причините на кръвта в изпражненията много често е възможно само в болнична обстановка.


Прочетете повече за СТОМАШНИТЕ ПРОБЛЕМИ, техните симптоми и лечение

как-да.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics