ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 13 ноември 2008 г.

Научете повече за КОЛИТА и се избавете от него

Колитът е възпаление на дебелото черно и често се съчетава с ентерит — ентероколит.

Различават се два вида колит — остър и хроничен.

Остър колит. Причините на острия колит са подобни на тези при острия ентерит — най-често инфекции (дизентерия), паразити и отравяния.

Острият колит се проявява с присвиващи болки около и под пъпа. многократни изхождания на течни изпражнения, изобилно примесени със слуз и кръв. Изхожданията се съпровождат със силни и мъчителни напъни. Температурата често е повишена. Състоянието на болния бързо се влошава, той отпада, кожата му се изсушава и набръчква, мускулите се отпускат. Езикът е сух и обложен, коремът опънат и болезнен.

Поведението и диетата при остър колит са същите както при острия ентерит.

Хроничен колит. Същинският хроничен колит — хронично възпаление на дебелото черво — е сравнително рядко заболяване. Причините му не винаги могат да се установят. Хроничният колит е често резултат от бактериални инфекции, паразити или отравяния. Едно от най-тежките заболявания на дебелото черво — хроничният язвен колит — е все още е неизяснени причини.

В много случаи хроничният колит засяга отделни сектори на дебелото черво, което води до крайно разнообразни клинични прояви. Болният най-често се оплаква от тъпа, неопределена болка по целия корем, подуване, газове. Обикновено има 2—3 изхождания дневно, придружени със силни напъни. Изпражненията са кашави, примесени с кръвениста слуз. При грешки в храненето, настинка или употреба на някои лекарства се появяват диарии с мъчителни напъни и изхождане на воднисти, кръвенисто-слузни изпражнения. Периодите на диарии се редуват често с периоди на запек. През периодите на обостряне на заболяването състоянието на болния се влошава, температурата се повишава, езикът се облага, болните губят апетит и отслабват.

Разпознаването на хроничния колит изисква системно изследване, което е най-добре да се проведе в болнична обстановка. Диетата е както при хроничния ентерит.

Много често при случаи, считани за хроничен колит, не се касае за възпаление на дебелото черво, а само за нарушение на неговите функции. Това състояние е много често (особено при жени в по-напреднала възраст) и е известно под различни названия — еластичен колит, раздразнено дебело черво, капризно дебело черво, нервно дебело черво. Причините за това болестно състояние могат да бъдат различни. Сравнително често раздразнението на дебелото черво се обуславя от нервно-психични причини — пренапрежения, конфликти. От значение са и някои физиологични състояния на организма — климактериум, бременност, кърмене, менструация. В други случаи дебелото черво се раздразва след консумацията на някои храни — мляко, консерви, мед. Функцията на дебелото черво се нарушава и при спадането му по-ниско от нормалното му положение — твърде често срещащо се състояние у възрастни, след изтощителни боледувания, много раждания, недояждане, тежък физически труд и пр. Някои болести на жлезите с вътрешна секреция, бъбреците, черния дроб и жлъчката могат да се съчетаят с тежки разстройства във функциите на дебелото черво.

Проявите на раздразнение на дебелото черво са твърде разнообразни и варират в широки граници. В някои случаи има едва доловими тъпи болки, тежест, подуване на корема и запек. В други случаи се явяват пристъпи от болки, чувство за „разпъване" на корема, упорит запек, който често се сменя с диарии с изобилна слуз. Заболяването се влошава главно след неприятни изживявания, конфликти, напрежения, предменструално, а понякога и след консумация на някои храни. Болният е подтиснат, с мрачно настроение, често има страх от раково заболяване. Следи с най-голямо внимание всяко леко смущение в корема, склонен е да преувеличава оплакванията си, често има безсъние, безапетитие, лош вкус в устата след сън. При опипване коремът е подут и обтегнат. В много случаи се открива болка в лявото подребрие и надолу и може да се опипа еластично свитото като връв низходящо дебело черво.

Раздразненото дебело черво изисква компетентна лекарска намеса, за да се изключат някои органични заболявания. При чисто функционално раздразнено черво се налага общоукрепващо и успокояващо лечение, разходки, лек спорт, балнеолечение (Вършец, Велинград, Наречен) или пребиваване в среднопланински условия. Диетата не трябва да бъде много ограничена, защото може да се усили запекът, а оттам и оплакванията на болния. Необходимо е пълноценно хранене, като се избягват грубите, дразнещи храни — фасул, грах, леща, зеле, лук, краставици, ряпа, силни подправки, газирани питиета. При непоносимост към някои храни те трябва да се изключат от хранителния режим. Ако нарушенията във функцията на дебелото черво се обуславят от друга заболявания, те трябва съответно да се лекуват.

как-да.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics