ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

сряда, 8 април 2009 г.

Острите възпалителни заболявания на стомаха и червата

Лятото е сезон, през който зачестяват заболяванията от възпалително естество на храносмилателния тракт вследствие на увеличеното присъствие в храната на по-груби съставки и дразнещи храни, а също поради увеличените възможности за попадане в храната на инфекциозни причинители.

Най-често наблюдаваните са:

ОСТЪР ГАСТРИТ
Представлява възпаление на стомашната лигавица. Обикновено се причинява от силно дразнещи стомашната лигавица пикантни храни: люти чушки, черен пипер, къри, концентриран алкохол, преяждане с голямо количество груба, мъчно смилаема храна, а също така и от някои лекарства: дигиталис, аспирин, хинин, сулфамиди, антибиотици и др. Наблюдават се и инфекциозни причинители - ентеровируси, стафилококи, салмонели и др.

Острият гастрит се проявява с болки в горната част на корема, гадене, повръщане, жажда, обща слабост и главоболие. При прегледа се установява болезненост в горната част на корема (епигастриума). Острият гастрит трябва да бъде ограничен от други стомашно-чревни заболявания, изискващи специално лечение: остър апендицит, пан-креатит, холецистит, аднексит и др.

ОСТЪР ЕНТЕРИТ
Това е възпаление на тънките черва и обикновено се придружава от възпаление и на стомаха - остър гастроентерит, при който освен явленията от стомаха се прибавят и тези от тънките черва: присвиващи болки около пъпа, къркорене, изхождане на голямо количество изпражнения, които по-късно стават воднисти, примесени със слуз, а понякога и с кръв.

Според причината се различават няколко вида остри ентерити: 1. Ентерит от хранителен произход. Явява се при прехранване, при употреба на груба храна -зеле, варива, зеленчуци, от силно дразнещи червата подправки, газирани напитки, алкохол, при бързо хранене и недостатъчно дъвкане. 2. Ентерити от токсичен произход. Явява се най-често след приемане на някои медикаменти: салицилови съединения (аспирин), бутазолидин, антибиотици и др., отровни гъби, недостатъчно сварен зрял фасул, някои риби. 3. Ентерити от алергичен произход. Някои храни дават подчертано често алергични реакции от страна на червата. Например скариди, раци, яйца, месо от дивеч, шоколад, прясно мляко, ягоди и др. Тези хора дават анамнестични данни за предшестващи увреждания на храносмилателната система поради наличие на „вродена предразположеност", проявяват непоносимост към някои храни. Тя се дължи на т. нар. Ензимопатия - вроден дефект на клетките на лигавиците на храносмилателните органи, при които те не произвеждат в достатъчно количество необходимите хормони за смилането на храната.

ОСТЪР КОЛИТ
Най-често се причинява от: 1. болестотворни микроорганизми - дизентерийни бактерии, салмонели, стафилококи, патогенни коли, бактерии, протеус и др. 2. Диетични грешки. 3. Общи инфекци - грип, паратиф, пневмонии, вирусни инфекции. 4. Внезапни охлаждания на тялото, особено на краката.

Острият колит започва внезапно с коликообразни болки по хода на дебелото черво, болезнени напъни, диарични изпражнения с примеси на слуз, кръв и гной. При инфекциозните форми има повишена температура, отпадналост, жажда. Протичането зависи от причинителя, реактивността на организма и лечението. При по-тежките случаи може да се явят усложнения: хепатит, абсцеси на черния дроб, пиелит, ендокардит. Ако е лекуван правилно, острият колит оздравява за няколко дни и не преминава в хроничен.

Лечение на острите възпалителни заболявания на стомаха и червата
Болният се поставя на легло при строга щадяща диета с приемане на леки недразнещи храни. Освен болкоуспокоява-щи лекарства, при съмнение или доказване на инфекциозен причинител се прилагат антибиотици по предписание на лекуващия лекар. Много добри резултати се наблюдават при комбинирането на лекарствените средства с билки.

От изключително важно значение при гастрит и колит е спазването на диета, съответстваща на заболяването. При гастрит тя е механично щадяща. Състои се от слизести и млечни супи с ориз, силни зеленчукови или месни бульони, богата е на ястия с месо: задушено, печено, кюфтета на пара, варена или печена риба и др. За гарнитура се използват пасирани зеленчуци - картофи, моркови, карфиол. Храна за избор са млякото и млечните продукти. Сухият бял хляб, сухарите, бисквитите са за предпочитане, а салатите се приготвят от зеленчуци с нежна целулоза. Добре е плодовете да са печени или варени.

Принципите на диетата при изострени колити и ентероколити, както и при хроничен улцерозен колит, се свеждат до: ограничаване на мазнините при диария поради техния разхлабващ ефект; изключване на алергени в храната при колити с доказана алергия и др. Диетата трябва да е богата на белтъци от животински произход: извара, изкиснато сирене, месо -варено, задушено, печено, пюре, суфле и др. За предпочитане е всички ястия да се приготвят в течен вид или под формата на пюрета, като се отстранява грубата целулоза от зеленчуците и плодовете. Не се дават сладки храни, остри подправки, солени консерви. За осигуряване на голямо количество витамини се включват зеленчукови и плодови сокове, отвара от шипки. При процес, засягащ тънкото черво, прясното мляко се изключва, освен като съставка в кремове и супи. Много подходящи са съдържащите пектин плодове - ябълки, дюли, банани, пъпеши, портокали. Ябълките и дюлите са особено полезни печени. Използват се следните лекарствени растения: мента, маточина, жълт кантарион, подъбиче и др. Препоръчвам следната рецепта: мента -листа, маточина листа и жълт кантарион - стръкове, по.30 г, живовлек - листа и резене - плодчета, по 40 г, подъбиче -листа. Приготвя се, като две супени лъжици от сместа билки се варят 3 минути в 700 мл вода. След изстиване се прецежда и отварата се изпива за един ден, разделена на три приема преди ядене.



лекар.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics