ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 3 октомври 2009 г.

Гастрит и язва лечение и препоръчителни храни

В тази категория влизат няколко много разпостранени в обществото заболявания.
За по-добро запознаване с материята,ще разгледаме най-общо част от анатомията на храносмилателната система и нормалното й функциониране .
След като храната се поеме през устата ,тя последователно преминава през хранопровода,стомаха (чийто вход се нарича кардия,а изходът -пилор),дванадесетопръстника,тънките черва,дебелото черво и ануса.Хроничен гастрит се нарича възпалението на лигавицата на стомаха, язвата е дефект в стената на стомаха или дванадесетопръстника подобен на ниша, гастроезофагиалния рефлукс (ГЕР)- връщане на храна и стомашен секрет с повишена киселинност в хранопровода,езофагит-възпаление на лигавицата на хранопровода причинено от солната киселина на стомашния сок при ГЕР,пилороспазъм-функционално стеснение на изхода на стомаха непозволяващо преминаването на храната в дванадесетопръстника.
Оплакванията при заболяване от хроничен гастрит и язвена болест на стомаха и дванадесетопръстника са - болка в горната трета на корема или около пъпа,подуване и тежест след нахранване,уригване,киселини и евентуално повръщане. При гастроезофагиалният рефлукс и езофагита,водещи симптоми са киселините и паренето зад гръдната кост,придружени с гадене и уригване. При пилороспазъм най-често има гадене и повръщане с киселини и уригване.
Тъй като оплакванията при тези заболявания са сходни,сравнително точна диагноза може да се постави с рентгенова снимка с контрастна материя или фиброезофагогастродуоденоскопия-изследване при което се оглеждат визуално измененията на гореспоменатите органи с гъвкава тръба с оптични влакна която се поема от пациента през устата.
Основните предполагаеми фактори за появата на тези заболявания са:наследственост,стрес,инфекция с един микроб-Хеликобактер пилори и нередовното хранене.
Лечението на хроничният гастрит,язвената болест,ГЕР и пилороспазъма включва:
1.Хигиенно-диетичен режим-консумация на храни приготвени посредством варене, печене и задушаване и избягване на такива приготвени посредством пържене,опушване и паниране. Редовно,често и бавно хранене на малки порции с максимално добро сдъвкване на храната. След хранене избягвайте да си лягате 2-3 часа,вдигането на тежки предмети и напрягане. Предпочитайте по-широки и удобни дрехи.При ГЕР е препоръчително единият край на леглото откъм главата да се повдигне на 10-15 см.

Препоръчителни храни са:
2. Зеленчуци и плодове-картофи(варени или на пюре),моркови,тиква,тиквички,ябълки,ягоди,банани, ориз.

3. Млечни продукти-прясно и кисело мляко,сирене,извара.

4. Тестени изделия-хляб,сухари,бисквити,солети,макарони,козунак,кифла,фиде,юфка,соя и соеви продукти.

5. Месни продукти и яйца-нетлъсти меса(телешко,пилешко и риба),кренвирши,телешки салам,шунка,обикновен пастет,варени яйца.

6. Растителни мазнини(олио,зехтин) и краве масло.

7. Подправки-магданоз,чубрица.сол.

Храни които трябва да се избягват:

8. Подправки-червен и черен пипер,люти чушки,дафинов лист,бахар и хрян.

9. Млечни продукти-кашкавал и пушено сирене.

10. Зеленчуци и плодове - фасул, леща, зеле, лук, чесън, ряпа, гъби, туршии, бакла, грозде, кайсии, вишни, фастъци, орехи, бадеми и незрели плодове.

11. Месни продукти-тлъсти меса,сланина,свинска мас, луканки, суджуци, саздърма, пастърма, консерви и други пикантни месни изделия.

12. Алкохолни и газирани напитки и кафе.

прамед.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics