ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 19 октомври 2009 г.

Дивертикулоза заболяване на дебелото черво

Между мускулните влакна на червата може да се появи образувание на лигавицата, подобно на джобче, наречено дивертикул. Това най-често се случва в дебелото черво Възпалява се коремната кухина, ако не се вземат спешни мерки
Именно това заболяване, което в значителна степен влошава работата на червата, се нарича дивертикулоза. Рискът от него нараства през втората половина от човешкия живот.
Признаците са дискомфорт, метеоризъм (дифузно или локализирано подуване на корема вследствие натрупване на газ в червата), запек и диария. Причините за дивертикулозата и досега не са изяснени. Смята се, че това заболяване е свързано с нарушения на свиващите способности на мускулите на червата и с повишеното вътрешночревно на-лягане на определени участъци, където след това се появява изменението на лигавицата.

Както споменахме, това се случва най-вече на възрастни хора поради отслабените от възрастта стенички на червата. Някои специалисти виж-дат връзката в дегенеративните изменения на гръбначния стълб като например остеохондроза.

Неусложнената дивертикулоза се проявява с болки или с дискомфорт на тези места, където се локализират дивертикулите. Болките имат свиващ или напъващ характер и намаляват след изхождане или след газове.
Хроничната дивертикулоза може да се усложни и да премине в остра - болезнени възпаления на дивертикулите и околните тъкани на червата. Температурата се повишава и се появяват болки в корема, усилващи се при допир. Ако не се вземат бързи мерки, всичко това може да доведе до перфорация с кървене и възпаление на коремната кухина, а последствията от това са много тежки.


ВНИМАНИЕ! При консервативното лечение се назначава дезинтоксикационна програма с приемане на антибиотици и спазмолитични препарати и пълен покой на червата. Лекарският опит показва, че болните се чувстват добре, ако наред с консервативното лечение правят лечебна гимнастика и масажи на гърба, както и иглорефлексотерапия. Полезни са такива упражнения, които стимулират работата на червата, повишават тонуса на тазовите органи, мускулите на краката и бедрата, в частност йогийските асани (пози). Необходимо е също така лече-ние на евентуални заболявания на гръбначния стълб.

ВНИМАНИЕ! В някои случаи не можете да се разминете без операция. При по-младите тя протича по-леко. Но дори и след успешна операция при много болни след 2-3 години отново се повишава вътрешночревното налягане и бо-лестта рецидивира. Затова лекарите съветват паци ентите да вземат всички мерки, за да не се допуснат усложнения

Ще ви припомним още веднъж симптомите на прехода от дивертикулоза към възпалително за-боляване: повишаване на температурата и остра болка ниско в корема отляво. При появяване на болки се обърнете към лекар. И не се тревожете предварително - не е задължително болестта да приеме тежка форма. Бързо бихте се справили с нея, ако вземате лекарствата си и спазвате режим на покой.


РАФИНИРАНАТА ХРАНА УВРЕЖДА ЧЕРВАТА
Какво трябва да направите, за да предотвратите дивертикулита и по възможност да намалите проявлението на дивертикулозата?

Основната препоръка е да включите в храната си грубовлакнеста растителна съединителна тъкан (целулоза).
Специалистите смятат дивертикулозата за следствие от навиците ни да консумираме рафинирана храна, защото по този начин се нарушава нор-малната работа на червата. До двадесети век дивертикулозата била едно от тези заболявания, за които лекарите само са чували, но с което не са се сблъсквали. В страните от третия свят, където се хранят с обикновена, простичка натурална храна, това заболяване е рядкост.

ТОВА Е ВАЖНО! Растителните влакна засилват процеса на придвижване на хранителната маса и спомагат отделянето при изхождане, а това до голяма степен е защита от дивертикулоза. Абсорбирайки вода, влакната правят изпразването на червата по-меко.

Най-ефикасната целулоза са триците. Яжте по-вече растителна храна, наблягайте на бобовите продукти. Но към орехите и слънчогледа се отнасяйте по-внимателно -те трябва много да се сдъвкват, тъй като съдържат твърди частици, които могат да заседнат на дивертикулите и да предизвикат възпаление.
Ако получите пристъп на дивертикулит, трябва въобще да се откажете от тях.

ТОВА Е МНОГО ВАЖНО!
Плодовете и зеленчуците също съдържат много ценна съединителна тъкан. Затова по-добре лжте ябълки, от-колкото да пиете ябълков сок, в който няма влакна. Не премахвайте корицата на ябълките, прасковите и кру-шите. Ако ви болят зъбите, може да заничате тези плодове заедно с кожичката. Заменете сладките с плодови десерти: ягоди, банани, праскови, както и сушени плодове.

Ако за стомаха ви не е привична такава храна, намерете време да го приучите към груба съединителна тъкан - например 6-8 седмици. През първите няколко седмици коремът ви може да се подува и да се усилват газовете, което ще се наложи да изтърпите.

Може да се случи някои видове продукти да предизвикат разстройство, затова трябва да разбе-рете каква е точно причината за нарушението и да изключите този продукт от менюто си.

Непременно трябва да пиете много вода, ако се придържате към храна, богата на целулоза - най-малко от 6 до 8 чаши на ден. Водата се явява важен “партньор” на влакната в борбата със запека, свър-зан с дивертикулозата.

ОЧИСТИТЕЛНИТЕ КЛИЗМИ НЕ ПОМАГАТ
Ето още една важна препоръка. В ни- какъв случай не потискайте усещането за изпразване на червата. Мускулното напрежение в такъв момент по- мага за придвижване на храната.

Ако имате запек, не прибягвайте до свещички за стимулиране на червата -те могат да привикнат към това средство и да станат съвсем лениви. Очистителните клизми също са нежелателни. По-добре използвайте такива растителни средства, които притежават леки разслабващи средства, ка-то сините сливи например, или пък сок и настойка от тях. Можете да си купите разслабващ чай от аптеката.

ВНИМАНИЕ:
Ако пушите, много сериозно се замислете дли да продължите. Този вреден навик увеличава риска от дивертикулоза. Кафето, шоколадът, чаят, колата също оказват раздразващ ефект. Не злоупотребявайте и с алкохола.


лекар.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics