ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 27 октомври 2009 г.

Стресът може да причини язва

“Причината за язвената болест не е това, което ядем, а това, което изяжда нас”. Нередовно хранене, недоспиване и тежък физически труд са част от причините за болестта . Психолозите отдавна са открили закономерната зависимост между чертите на характера и вероятността да се развие язва на стомаха и на дванадесетопръстника. Те са стигнали до извода, че за повечето язваджии е характерно недоволство от самите себе си, тревога, безпокойство заради някаква очаквана несполука при голямо желание за успех. Те са уверени, че никога няма да постигнат желаното, затова непрекъснато изпитват емоционален дискомфорт и непонятен страх. Такова психологично състояние води до хроничен стрес и специфични изменения в нервната система, в резултат на което може да се развият цял списък от болести. Към тях спада КАКВО Е МНЕНИЕТО НА ПСИХОЛОЗИТЕ?

При тестване на хора, болни от язва, психолозите установили няколко удивително еднакви особености.

Какви са те:

* Нямат високо мнение за своите умствени способности и за житейските си и професионалните си перспективи.

* Виждат всичко в мрачна светлина, а на щастие изобщо не се надяват.

* Удивително е, че всички тези хора са убедени, че нямат здравословни проблеми, че здравето им е в отлично състояние. При това, без да се съобразяват с достатъчно пълната информация за своето състояние и сериозността на язвената болест.

Болните от язва крият собственото си недоволство от себе си. За страдащите от язвена болест е характерно, че винаги пазят някаква дистанция при общуването. Изпитват силна привързаност към някой човек и много се страхуват да не го загубят. Половината от хората с язва на стомаха надценяват своите възможности. Психолози го обясняват с това, че като си поставят високи цели, язвениците се опитват да компенсират лошото самочувствие, което имат за себе си. Тези психологични характеристики се наблюдават най-вече при болните от язва.


ХОРАТА ОТ А И В КРЪВНА ГРУПА СА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНИ КЪМ СТОМАШНИ БОЛЕСТИ

От болести на стомаха страдат най-вече хората с А и В кръвна група. Този факт е до казан след направени редица изследвания на пациенти, които страдат от болести на стомаха и най-вече от язва.

Ако човек има втора (В) кръвна група и злоупотребява с готварската сол, вероятността да развие язва на стомаха е голяма.

Хората с първа (А) кръвна група по-често развиват язва на дванадесетопръстника.

Ако вие попадате в една от тези две кръвни групи, значи сте предразположен към язвена болест. Тя може да се появи на фона на друго заболяване: алергия, сърдечносъдови болести или ставни заболявания.


ЕСЕННАТА ПРОФИЛАКТИКА ПРИ ОБОСТРЯНЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА

Хората, които страдат от болести на стомаха, задължително трябва да провеждат двуседмична диета през пролетта и есента. Доказано е, че след такава диета язвата не се обостря.

КАКВА ТРЯБВА ДА Е ДИЕТАТА?

През първите два дни трябва да се ядат само полутечни каши от овес, предварително смлян с кафемелачка. Кашата трябва да се приготвя с вода или мляко и да се подслади с малко захар. Такава каша може да се яде 5-7 пъти в денонощието. За пиене се препоръчва слаб чай без захар или силно разреден айрян. Следващите пет дни освен кашите могат да се консумират и вегетариански супи от цветно или брюкселско зеле, моркови, картофи, а също и печени ябълки. През следващата седмица към менюто може да се включи и риба. Храната през тези седем дни се подправя с олио, а още по-добре е, ако е с ленено масло. Едва след това може да се премине към обичайната храна, но разумно. Грубите, пикантните и киселите храни се изключват от менюто, не трябва да се пуши и да се пие силно кафе. Не се препоръчва сухоежбина и храненето на крака.


ЕСЕНТА Е АД ЗА ЯЗВАДЖИИТЕ

За да се възстанови нормалното състояние на нервната система, най-добре е да се работи индивидуално с психолог или да се проведе успокояващ автотренинг. Колкото по-малко човек нервничи, колкото пофилософски гледа на живота и е по-спокоен, толкова по-големи са шансовете да се справи язвената болест.


ПРИ СТРЕС РАЗПУСКАЙТЕ СЪС ЗАНИМАНИЯ, КОИТО ВИ НОСЯТ УДОВОЛСТНИЕ

Ако, по независещи от вас причини, не може да се подложите на психотерапия, е най-добре след емоционален стрес или напрежение да разпуснете: да поиграете тенис; да направите интензивни физически упражнения; да извървите на бърз ход няколко километра по алеите на парка или в гората.

На много хора помага продължителното плуване в басейн или да стоят повече време под душа. На много хора много по-добре действа продължителният отпускащ, топъл душ. Болните, които имат проблеми с нервната система, е най-добре да вземат поне веднъж на ден контрасни душове.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ ЗА ХОРАТА, КОИТО СТРАДАТ ОТ ЯЗВА

За предпазване от усложнения трябва добре да се мият зеленчуците и плодовете, които ядем, с течаща вода, може дори със сапун. Някои от тях дори трябва да се мият и с гореща вода. Тази хигиенна мярка е бариера против проникването в стомаха не само на хеликобактерия, но и на причинителите на дизентерията и хепатит А. Храната трябва да се приема по едно и също време. Това е особено важно за хората, които имат проблеми с храносмилането. Много важно е храната да се сдъвква добре. Това не само предпазва от обостряне на язвата, но и от много други заболявания на стомашно-чревния тракт.


СОК ОТ ЗЕЛЕ УСПОКОЯВА БОЛКАТА В СТОМАХА

От древността е известно полезното действие на сока от зеле върху възпалената язва на стомаха.

КАКВО ОЩЕ ПОМАГА?

* корени от аир и девесил;

* семена от лен;

* цветове от лайка;

* листа от мента;

* корени от сладник предпазват от появата на язва и помагат за бързото є заздравяване.

Отварата от тези билки се приготвя по класическия начин - две супени лъжици от билката се заливат в литър вряла вода, прецежда се и се пие през целия сезон.

Най-добре е обаче отварата да се сменя на всеки две седмици. За да не се възпалява язвата, най-добре е да се приемат различни комбинации от билки с противъзпалително и успокояващо действие. Тези билкови отвари помагат при язва на стомаха, защото много добре действат при стрес. А, както е известно, стресът е в основата на язвената болест.

чудеса.нет

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics