ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 27 септември 2008 г.

страдаме от запек, защото се храним неправилно

Една четвърт от българите са доброволни жертви на мъчителното заболяване

Преди повече от половин век английският лекар Питър Клайв обърнал внимание на това, че моряците са по-податливи от другите хора на заболявания на стомаха и на червата. И на първо място бил запекът. Той дори бил наричан “болестта на моряците”. Разбираемо е, че на кораба те нямат възможността да се движат достатъчно, но и не можем да определим морската служба много спокойна. Затова възниква другият въпрос: дали пък причината не се крие в храненето?

СЪЕДИНИТЕЛНАТА ТЪКАН В ХРАНАТА Е МНОГО ВАЖНА
По време на Втората световна война, работейки като лекар на парахода “Крал Георг V”, д-р Клайв забелязал, че при достатъчно количество съединителна тъкан в храната, храносмилателните органи работят по-интензивно и червата се прочистват по-добре. Той започнал да залага на храна, богата на съединителна тъкан. И служещите постепенно се справили със запека.
След войната Питър Клайв се запознал с д-р Бъркит, който дълго време работил в Африка, където лекувал местните жители. Мненията им съвпаднали по това, че човешкият организъм се нуждае от съединителна тъкан не по-малко, отколкото от витамини и от минерали. Затова те изготвили и изпратили в различни страни специална анкета, за да узнаят какво мислят специалистите по този въпрос. Освен това искали да разберат “от първа ръка” как се хранят и колко често боледуват хората в различните страни. Бъркит отново се отправил към Африка, за да може на място да се заеме с изследванията и за сетен път се убедил: там, където населението употребява храна, богата на съединителна тъкан, на практика не се срещат стомашно-чревни заболявания, вкл. и запек.
Освен в африканските племена Бъркит провел изследвания и сред жителите на цивилизованите страни. На всички, желаещи да участват в експеримента, той предлагал за няколко месеца да минат на диета, богата на съединителна тъкан. Резултатите от тези неколкомесечни изследвания, а също и получените отговори на анкетата, потвърдили правотата на Клайв и Бъркит - употребата на продукти, съдържащи съединителна тъкан, се отразява благотворно на състоянието на стомашно-чревния тракт. Освен всичко друго оказало се, че такава храна е добра профилактика на наднорменото тегло. Например в племето банту от Уганда, чиято храна традиционно е калорична, но и богата на съединителна тъкан, няма дебели хора.

ЗАПЕКЪТ ВОДИ ДО ЗАТЛЪСТЯВАНЕ!
Изчислено е, че на човек са му достатъчни 15 до 30 г съединителна тъкан на ден. А колко получаваме в действителност? Диетолозите твърдят, че в най-добрия случай - не повече от 10 г. Затова се препоръчва всекидневно да се изяждат по 2-3 ябълки или да се приемат по 3 чаени лъжички трици. Триците помагат за по-добрата работа на целия стомашно-чревен тракт, изхвърлят от организма токсините, прочистват съдовете, възпрепятстват развитието на диабет, намаляват нивото на холестерола.
На закуска е полезно да се изяждат по 3 чаени лъжички трици с мляко, една супена лъжица пшенични кълнове и шепа царевица. Ето това е дневната норма съединителна тъкан, необходима на всички хора, и особено на тези с наднормено тегло. След такава закуска апетитът обикновено намалява. Ако ви е трудно да изядете наведнъж 3 лъжици трици, можете да си ги разпределяте равномерно през деня и да ги добавяте към салатите и ястията. Триците дори могат да се използват вместо галета при приготвяне на котлети, кюфтета и шницели.А могат да бъдат поръсвани и върху сладкарски изделия.
Диетата с по-голямо съдържание на съединителна тъкан се отразява благотворно на здравето, избавя човек от много, да не кажем от всички проблеми с червата и до голяма степен - от запек.

Факт
ВОДИ ДО НАПЪЛНЯВАНЕ, ЯЗВИ, ХЕМОРОИДИ И РАК!
Лекарите отдавна препоръчват употребата на съединителна тъкан, обаче не всички хора следват тези препоръки.
Голяма част от населението на Америка страда от затлъстяване и в САЩ сериозно се говори за “епидемия на излишното тегло”. През 2000 г. бившият главен лекар на страната Еверет Куп обявил тотална мобилизация на поддръжниците на отслабването и призовал лекарите от различни страни на “кръстоносен поход” против напълняването.
Важно място в препоръките по лечебно хранене, разработени от Куп, заема именно съединителната тъкан.
Послушните англичани се повлияли от съветите на Клайв и Бъркит и започнали да употребяват трици, в които се съдържа много съединителна тъкан. В резултат на това в страната рязко намалял броят на операциите на язва на стомаха и на дванадесетопръстника, дивертикули, полипи, а също и на апендикс. Намалял и броят на болните от гастрит, колит, хемороиди, рак на стомаха и червата.
Английските лекари дори се шегували, че триците им “избили скалпелите от ръцете”.

ЛЕЧЕБНИТЕ ХРАНИ
И така, какво е действието на съединителната тъкан? Напълвайки стомаха, тя създава усещане за ситост и по този начин предпазва човека от преяждане. Но най-важното е, че тя съдържа редица важни биологично активни вещества - целулоза, пектин, смола, хемицелулоза и др.
• Целулозата предпазва от запек, както и от развитие на туморни образувания в храносмилателните органи. Тя регулира нивото на захарта в организма и ограничава увеличаването на теглото. Целулоза се съдържа в триците, ръжения хляб, в нерафинираното брашно. Също така и в ябълките, морковите, крушите, граха, зелето.
• Пектинът намалява нивото на холестерола в кръвта, регулира отделянето на жлъчен сок и предпазва от рак на правото черво. Най-много пектин се съдържа в цвеклото, морковите, ябълките, портокалите, бананите, боровинките.
• Смолата също понижава холестерола и регулира нивото на захарта. Най-много от нея се съдържа в доматите, фасула, граха, гъбите.
• Хемицелулозата предпазва от запек, от туморни образувания на храносмилателните органи, а също ограничава покачването на теглото. Съдържа се в триците, пшеничните зародиши, във всички зърнени растения, в зеления фасул, ряпата, царевицата, бананите, ябълките, цвеклото.
• Другите съставки, макар и в по-малки количества, изхвърлят жлъчния сок и излишния холестерол, предпазват от рак на правото черво и от камъни в жлъчката.
• Дотук изброихме само най-богатите източници на съединителна тъкан. Тя се съдържа в още много продукти. Но не и в бялото брашно, бялата захар, т.е. продуктите, които са били подложени на промишлено обработване.


блитц.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics