ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 27 септември 2008 г.

Какви са причините за появата на диария?

Диарията би могла да бъде причинена от вирусна инфекция, като например гастроентерит или от бактериална инфекция. Проблемът може да е също така причинен и от паразити, лечение с антибиотици, алергия към мляко или при приемане на по-големи количества плодови сокове.

Гастроентерит
Гастроентеритът (наричан още стомашен грип) е възпаление на стомаха и червата, което причинява диария при бебета, деца и възрастни. Често срещан е и може да бъде причинен от много различни вируси. Ако бебето ви има диария, съпроводена със стомашни спазми, повръщане и лека температура, вероятно се касае за форма на гастроентерит. Най-важното е да внимавате детето да приема достатъчно храна и течности, защото в противен случай е възможно да се стигне до обезводняване.

Бактериална инфекция
Тежка форма на диария с или без повръщане, стомашни спазми, кръв в изпражненията и температура са симптомите на заболяване, причинено от вирус или бактерия от типа на E. coli или салмонела. Някои от тези инфекции са леки и минават от само себе си, но други като причинените от E.coli (срещат се в меса, които не са били подложени на достатъчна термична обработка при готвене) могат да бъдат много сериозни. Така че ако бебето ви проявява описаните по-горе симптоми, най-добре го заведете на лекар, който ще го прегледа и ще изследва детето за наличието на бактериална инфекция.

Паразити
Паразитните инфекции също могат да причинят диария. Ламблиазата например се причинява от микроскопични паразити, живеещи в червата. Паразитите се разпространяват лесно между децата, когато те се събират в групи (в детската ясла например). За лечението им са нужни специални медикаменти. Най-добрият начин да бъде спряно разпространението на такива инфекции е добрата хигиена като редовното измиване на ръцете след смяна на пелените.

Антибиотици
Ако детето ви има диария по време или след курс на лечение с антибиотици, тя би могла да бъде свързана с лекарствата. Разговаряйте с лекаря за алтернативни медикаменти и за справяне със страничния ефект.

Причинени от хранителния режим
Прекаляването с плодовите сокове (особено с тези, съдържащи сорбитол и високи нива на фруктозата), както и твърде много подсладени напитки, биха могли да разстроят детското стомахче и да причинят редки изпражнения. Коригирането на хранителния режим би трябвало да разреши проблема до няколко дена. Моментът и дозата на плодовите сокове, които трябва да започне да приема бебето, могат да бъдат определени най-точно при консултация с личния педиатър.
Неправилно приготвеното адаптирано мляко също може да причини диария. Затова четете внимателно упътването на опаковката и спазвайте точно препоръчваните съотношения.

Алергия към млякото
Алергиите към млякото също биха могли да причинят диария, а понякога и повръщане. Ако бебето ви е алергично, то би могло да прояви симптоми в рамките на няколко минути до няколко часа след приемане на краве мляко или млечни продукти. Ако се съмнявате, че диарията е причинена от млякото, обърнете се към педиатъра си.



предайнататък.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics