Кориандър - от гастрита до пневмонията
Кориандърът принадлежи на едногодишните растения от семейство Сенникоцветни. Той обича топлия климат. Зелените части, на стъблото и листата се използват в най-различни ястия: супи, салати, ястия от месо, риба, гарнитури… Семената на кориандъра се използват изсушени. Освен това, кориандърът се използва и като лечебна билка.
Кориандърът съдържа етерични масла и витамини С, B1, B2, R и каротин. В източната медицина още от древни времена се използва като укрепващо средство и диуретик, както и за лечение на стомашни заболявания. Доказано е, че кориандърът наистина може да помогне при лечението на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.
При здрави хора, кориандърът подобрява храносмилането и апетита. Освен това, той се използва при безсъние и при високо кръвно налягане. От семената му се произвеждат болкоуспокояващи медикаменти. Отвара от семената и листата на кориандъра могат да пият при простудни заболявания и дори при пневмония, като отхрачващо средство.
Кориандърът се използва пресен, изсушен или стрити на прах семена. В супите кориандърът се добавя в момента на кипене, докато в пържените и печените ястия се слага преди началото готвенето. Също така кориандър може да се добавя към тестото за печене, но не всички ще им допадне този вкус.
агросъвети.ком
0 коментара:
Публикуване на коментар