ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 24 октомври 2008 г.

Кориандър - от гастрита до пневмонията

Кориандърът принадлежи на едногодишните растения от семейство Сенникоцветни. Той обича топлия климат. Зелените части, на стъблото и листата се използват в най-различни ястия: супи, салати, ястия от месо, риба, гарнитури… Семената на кориандъра се използват изсушени. Освен това, кориандърът се използва и като лечебна билка.

Кориандърът съдържа етерични масла и витамини С, B1, B2, R и каротин. В източната медицина още от древни времена се използва като укрепващо средство и диуретик, както и за лечение на стомашни заболявания. Доказано е, че кориандърът наистина може да помогне при лечението на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника.

При здрави хора, кориандърът подобрява храносмилането и апетита. Освен това, той се използва при безсъние и при високо кръвно налягане. От семената му се произвеждат болкоуспокояващи медикаменти. Отвара от семената и листата на кориандъра могат да пият при простудни заболявания и дори при пневмония, като отхрачващо средство.

Кориандърът се използва пресен, изсушен или стрити на прах семена. В супите кориандърът се добавя в момента на кипене, докато в пържените и печените ястия се слага преди началото готвенето. Също така кориандър може да се добавя към тестото за печене, но не всички ще им допадне този вкус.


агросъвети.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics