ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 20 октомври 2008 г.

Салмонелозите

Уважаема редакция, преди седмица бях на сватба и няколко дни по-късно аз и мои близки получихме разстройство. Приятел лекар ми каза по телефона, че може да е салмонелоза, ако сте яли продукти с яйца - кремове, пасти. А ние ядохме. Моля да напишете нещо? Инж. Гергана Митрева - Бургас

Салмонелозите представляват остри инфекциозни заболявания, предизвикани от голяма група микроорганизми,от рода на салмонелата. Към салмонелозите се отнасят коремният тиф, паратифовете А и Б, хранителните токсининфекции и други.

За възникване на заболяването е необходимо участие на живи салмонели, а не само на отделените в храната токсини, както се смяташе по-рано. Попадналите с храната в червата салмонели масово се размножават и разрушават, като отделят голямо количество токсини.

Симптомите на салмонела са - главоболие, стомашни болки, гадене, повръщане, диария, треска. Обикновено се проявяват от 12 до 48 часа след приема на заразена храна и продължават около 3 дни. Болките в корема са умерени или резки, с коликообразен характер.Те са дифузни или локализирани в епигастриума, около пъпа, повече в дясната половина на корема. Повръщането е упорито, като в началото е храна, а по-късно само стомашен или дуоденален сок. Изхожданията са чести, без болков синдром, като с напредване на заболяването стават воднисти и с лоша миризма. По някога салмонелозата се проявява само със симптомите на остър гастрит, с болки в стомашната област, повръщане, но без разстройство, което е по-благоприятният вариант.
Повишаването на температурата, която още в първия ден достига 39-40 градуса, често се съпровожда със студени тръпки. Най-често тя се задържа 2-3 дни. Поради повръщането и диарията бързо настъпва обезводняване на организма и нарушаване на електролитния му баланс. Ето защо състоянието се влошава, кръвното налягане пада, крайниците стават студени, чертите на лицето се изострят.

Диагнозата се поставя лесно при разпит на болния за консумация на не добре обработени кулинарно продукти - яйца, месо мляко. Желателно е да се вземе фекална проба. При тежки форми на обезводняване е хубаво хоспитализация 2-3 дни с цел венозни вливания. Задължително се назначава антибиотик, но това е от компетентността на лекар специалист. Личната хигиена по принцип при хранителните отравяния е особено важна. Миенето на продукти, на ръцете, кулинарна обработка, сваряване на продуктите и прочее. Немалка роля, дори основна имат санитарните власти в провинцията, контролиращи хранителните продукти на стопаните производители.

новинар.нет

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics