ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 20 октомври 2008 г.

Белият равнец срещу стомашните проблеми

Белият равнец е едно от най-жилавите и устойчиви растения, които имат широко лечебно действие. То е познато от столетия както в Европа, така и в Азия и Южна Америка.

Основното му приложение е при хора, страдащи от стомашно-чревни оплаквания - като например възпаления, спазми, газове, диария. Благотворното въздействие на билката се дължи на факта, че тя има силно бактерицидно действие. Но освен това билката се използва и като средство срещу рани и кожни възпаления, прилага се като компреси, промивки и бани. Белият равнец се прилага много често и при т.нар. женски болести - менструални оплаквания или смущения по време на климактериум. Заради съдържанието си, богато на етерични масла, азулен и танини, билката оказва благоприятно въздействие при много болести и действа кръвоспиращо при вътрешни кръвотечения. Много често се използва успокоително при неврастения и има бактерицидно действие. В българската народна медицина се употребява при заболяване на черния дроб, атеросклероза и катари на горните дихателни пътища. Родните лечители са използвали много често и жълт равнец, чийто цветни кошнички са жълти вместо бели и който се употребява при същите заболявания.
Трябва обаче да се внимава с приема на билката, тъй като, ако се пие всеки ден в големи количества, действа токсично.

Чай срещу стомашни болки

20 г стръкове от бял равнец, заедно със същото количество листа от мента, стръкове от жълт кантарион и листа от маточина се заливат с гореща вода. Чаят престоява 4-5 минути, след което се пие преди хранене по три пъти дневно.

новинар.нет

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics