ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 24 октомври 2008 г.

Как се поставя диагнозата колит?

При появяване на описаните симптоми е необходимо да се направи изследване. Чревните заболявания се лекуват от специалисти-гастроентеролози, но диагностиката може да се проведе и от терапевт. При подозрение за колит на пациента се провеждат различни изследвания - бактериологични, ендоскопични, хистологични и рентгенологични.
Обикновено в началото се изследват фекалиите за наличието на яйца на чревни паразити, на паразитни прости и патогенни бактерии (бактериологичен анализ).
Ако не се открие възбудителят, се провежда инструментално и рентгенологично изследване на червата с помощта на гъвкав уред, което позволява да се разгледат долните отдели на дебелото черво.

ВНИМАНИЕ!
- При колоноскопия се изследва участъкът от дебелото черво по дължина 1-1,5 метра. При ректороминоскопия с помощта на специален апарат (ректоскоп) се преглежда участък само от 30 сантиметра. И колоноскопията, и ректороманоскопията често откриват отоци, кървене, по-рядко - ерозивни изменения, натрупване на слуз или изтъняване и бледност на лигавичната обвивка. При откриване на подозрителни участъци се прави биопсия.
Един от рентгенологичните методи се нарича иригоскопия, при който дебелото черво предварително се пълни с контрастни вещества. Иригоскопията при колита не открива особени изменения в дебелото черво, а само регистрира функционални нарушения (ускорение или забавяне на перисталтиката на дебелото черво, спастични свивания на стените). При тежки форми на колит, релефът на лигавичната обвивка на червото е изменен поради възпалителни отоци и инфилтрации, а в някои случаи се наблюдават участъци с ръбесто-възпалителни свивания на дебелото черво.
При необходимост се назначава ултразвуково изследване на органите в коремната кухина.

Кратка справка
- Болките при хроничния колит обикновено са тъпи, понякога спастични. Локализират се обикновено в долната част на корема, понякога в лявото подребрие, намаляващи след изпускане на газове, след дефекация, а така също след затопляне и приемане на спазмолитични средства. Често се появяват прилошаване, оригване, горчивина в устата, издуване и къркорене на корема.

блитц.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics