ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 24 октомври 2008 г.

Как протича колита?

Ерозивни изменения на дебелото черво

Острият колит, както всички остри възпалителни процеси в организма, които имат стремително начало и протичат бурно, продължава от няколко дни до няколко седмици.
Хроничният протича вяло и може да притеснява болния до края на живота му.

При острия колит се появява остра болка от спастичен характер, къркорене в корема, загуба на апетит и обща отпадналост. Фекалиите са редки, примесени със слуз, понякога и с кръв. В повечето случаи температурата се повишава до 38 градуса, човек ходи до тоалетната до 10-15 пъти в денонощие. Острият колит често е съпроводен с възпаление в тънките черва (остър ентероколит), а понякога и в корема (остър гастроентероколит).
Основната проява на хроничния колит е редуване на запек с диария. Често, след ходене по голяма нужда, болният остава с усещането за непълно освобождаване на червата. А понякога се появяват лъжливи позиви за ходене в тоалетната, съпроводени с отделяне на газове.
За болните с хроничен колит е характерна обща слабост, бързо уморяване, главоболие, намаляване на работоспособността, нарушаване на съня.

Намаляването на теглото при хроничен колит често е свързано с намаляване количеството на употребяваната храна от страх, че ще се усилят болките, а така също и на продължително спазване на подходяща диета. Може да се стигне до хиповитаминоза и до анемия, които често са следствие от безразборен прием на антибактериални препарати (много антибиотици се отразяват пагубно на нормалната чревна флора, която неминуемо участва в синтеза на витамините и биологично активните вещества).



блитц.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics