ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 25 октомври 2008 г.

Детето повръща - какво може да му има?

Повръщането е един вид защитен механизъм, чрез който организмът се стреми да изхвърли натрупаните в стомаха токсини и да предотврати тяхното абсорбиране. То е основен симптом и една от първите прояви на различни функционални смущения и патологични състояния в детската възраст.

Повръщане при бебетата
Повръщането при новородените е сигурен признак за вродена аномалия на стомашно-чревния тракт. При кърмачетата най-честа причина за повръщане е заболяване на хранопровода или вродена стеноза на пилора (изхода на стомаха).
Гастро-езофагеалия рефлукс (ГЕР) е връщане на стомашни сокове в хранопровода. Това е нормално за бебето и в повечето случаи след 2 – 6 –ия месец оплакванията изчезват. Повръщанията започват след първото захранване, но не са обилни и не след всяко хранене. Често се наблюдава връщане на кърма нощно време (детето мокри възглавницата). Прилага се лечебно-диетичен режим. В някои случаи това състояние води до повръщане на кръвенисти материи, а по-късно и стеснение на хранопровода. В някои случаи се налага операция.
При пилорната стеноза повръщанитята започват след 20 –30-ия ден от раждането. Те са внезапни, на фонтан и са след всяко хранене.
В периода между 6 – 12 месец, когато кърмачето започва да поема по-твърди храни, се проявява чревната инвагинация – тоест вмъкване на тънкото черво в дебелото. Основен признак е внезапната и силна болка, пронизителен плач и изпъване на тялото. Това се проявява на периоди. Нужна е спешна консултация с детски хирург, въпреки че оплакванията могат да дойдат от запек, болни уши, прорастващи зъби, чревна инфекция. Ако заболяването на се оперира навреме, настъпват сериозни усложнения.

Малки деца
След тригодишна възраст основна причина за повръщане е острият апендицит. Клиничната му проява е внезапна и прогресираща, но ако апендиксът е разположен на атипично място, картината се замъглява. Повръщането се предхожда от гадене, отказ от храна, и впоследствие става упорито и изтощително. Диагнозата се поставя при прегледа и лечението е оперативно.
Острият перитонит е гнойно възпаление на коремната кухина, което е много опасно. Най-често то възниква след спукан апендицит. При по-големите момичета инфекцията на половите органи може да се пренесе върху корема. При момчета възниква след пневмония. Проявява се сповръщане, подуване на корема и преустановяване на изхождането.

Големи деца
С промените в начина на живот и хранене при големите деца се наблюдават заболявания, присъщи и за възрастните хора.
При големите деца също се развива гастро-езофагеален рефлукс поради бързия растеж на децата и неправилното хранене. То е характерно с парене под лъжичката и киселини зад гръдната кост.
Язвената болест се развива поради повишения стрес и неправилния начин на живот и хранене. Водещ симптом е болката в дясното подребрие, а повръщане се появява след приемане на дразнещи храни. Повръщането на кръв може да е първата проява на болестта. Прави се гастроскопия и задължително се извършва изследване за хеликобактер. Консервативното лечение е успешно. При големите момчета често първата проява е перфорация (спукване на язвата).
Острият панкреатит (възпаление на задстомашната жлеза) се среща рядко. Той се повлиява от класическото лечение – стомашна сонда, пълен глад и лекарства за потискане на стомашната секреция.
Острото възпаление на жлъчния мехур и бъбречно-каменните кризи при децата са редки казус.


педсург.нет

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics