ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

вторник, 4 ноември 2008 г.

Лечение на ТУМОР В МОЗЪКА според Петър Димков

Доброкачествен тумор се нарича появяването на нова тъкан, която нараства постепенно и не изпълнява никаква служба, нито причинява особена вреда. Има тумори по кожата, костите, мускулите, в различни органи и т. н.

Злокачественият тумор
също се образува в различни места на тялото, разраства се и разрушава здравите тъкани и органи на човека, като често дава разсейки (метастази) в други органи и води до изтощение и смърт.

Причините и за двата вида тумори са все още неизяснени. Предполага се, че се развиват при дразнения — механически, химически, при вирусна инфекция и др., също и като последица на лош удар или травма. Изказват се предположения и за наследствено предразположение.

Тумор на мозъка
Мозъчните тумори (доброкачествени и злокачествени) са сравнително чести при децата, дори и през първата година на живота им.

Причини.
Мозъчните туберкули, които засягат малкия мозък, сифилитични мозъчни образувания (гуми), които могат да протичат под формата на мозъчен тумор, тежки наранявания на главата, станали при раждането или след него, кучешка тения (ехинокок) и др.

Признаци. Силно главоболие, повръщане, виене на свят, психични смущения, трайна неразположеност, нежелание за игра, душевна невъзбудимост, сънливост, която в края може да премине в изразена унесеност. Понякога болестта дава и общи конвулсии, подобни на епилептичните.

Предсказание. Заболяването е много сериозно. При първите признаци да се потърси специализирана лекарска помощ.

Лечение. Болнично. Народната медицина препоръчва общо засилване на организма.

I. Ако детето не суче, сутрин, обед и вечер 10 минути преди ядене да му се дават по 1—2 чаени лъжички (според възрастта) сироп от трионче (алое арборесценс) — на десетина зелени листа от него с общо тегло 200 г се махат бодлите, смилат се на каша, прибавят
се 2—3 коренчета от ранилист, нарязани на ситно, и по 200 г малага или чисто натурално червено вино и чист пчелен мед; всичко това се вари на водна баня 1 час и веднага се прецежда. Държи се на студено, за да не вкисне.

II. Пет минути след сиропа да се дава 1 чашка от 25—50 г (според възрастта) хладка отвара от агримония, борови връхчета, широколистен живовляк (листа), жълт кантарион, невен (листа), пача трева и цариче — по 50 г от всяко. От тази смес 2 изравнени супени лъжици с прибавка на 1 изравнена чаена лъжичка червена хвойна (зърна) се запарват с 500 г вряща вода и захлупено, се вари на тих огън 10 минути; като изстине, се прецежда. Пие се с мед и лимон по вкус.

Диета. Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове (винаги добре измити, защото се пръскат с отровни химикали) и зеленчуци или обикновена храна без свинско, говеждо и консервирани меса и риби. Люто, алкохол и тютюн — не (да не се пие и пуши в стаята на болното). На първа закуска да се изпива по 1 чашка от 100—150 г боза или плодов сок, в които от вечерта е киснало парче от 5—10 г хлебна мая, сутринта се разбърква и се пие. Един час след закуска може да се даде втора закуска — по желание. Преди обяд и вечеря като аперитив да се изяжда без хляб 1 глава печен кромид лук без захар, смачкан на кашица. На обяд заедно с другата храна (винаги придружена от любимата салата на детето) може да се изяжда и по 50—100 г младо агнешко месо, телешко, птица или прясна риба (речна или океанска). На вечеря — винаги безмесна храна: кисело мляко, зеленчукови и тестени ястия, сварени повече на каша или пюре, и компоти с леко препечен хляб. След ядене да се взима по 1 чаена лъжичка бъзов мармалад с малко мед.

III. Два часа след ядене да се изпива пак 1 чашка от 25—50 г отвара от агримония и пр. (вж. точка II).

IV. Вечер преди лягане да се прави 1—2 вечери подред топла (37°С) клизма със 150—500 г вода или чай от лайка (според възрастта на детето), последвана през вечер от парен компрес на болното място — главата, с торбичка от тънко хасе, напълнена с търпимо горещ ечемик (предварително опитан на собствената буза), варен 10 минути, за да може да се използува 2—3 вечери подред, и след него — налагане на цялата глава с „шапка" от тънко хасе, стигаща до раменете и напълнена с пресен селски хлебен квасец (гъсто забъркан отпреди 4 часа, за да тегли по-добре), засилен според годините на болното дете или с 2—7 супени лъжици кестени, настъргани на ситно заедно с корите им, или пък с толкова супени лъжици пресни млади корени от полски бъзак, счукани в дървен хаван на каша. Отгоре се слага вълнена шапка, едновременно съчетана с торбичка от хасе, широка 10 см и дълга според дължината на гръбнака, напълнена със същия квасец, засилен с 5—15 сини сливи (за компот), смачкани без костилките, а на корема — компрес от две хасени парчета, натопени в топъл чай от лайка, отгоре — сухо парче и вълнен пояс; държат се цяла нощ или докато много досадят. През вечер главата се налага с цяла „шапка", напълнена с топла лапа или от ориз — 100—200 г с прибавка на 15—30 сливи, смачкани без костилките, и 1—3 чаени лъжички ленено семе, или от брашно, сварено с 300—600 г вода, гъсто като тесто, засилено със сини сливи, както оризът, с прибавка на малко леко препечено царевично брашно (за отнемане на излишната влага на лапата); на гръбнака се поставя торбичка със същата лапа, засилена с 5—15 сини сливи, смачкани без костилките, едновременно съчетани и с коремен компрес, както по-горе; държат се цяла нощ.

V. Сутрин 1—2 часа след закуска е най-добре да се направи цяла топла баня (37°С за 10—15 минути) в дълбоко корито, за да бъде болното дете изцяло под водата, а не само да се плиска, с отварка от полски бъзак (корени, стебла и листа, но без плодовете, които цапат). За целта се взимат от 2 до 5 коренища, нарязват се на парчета, прибавя се една хватка борови клони с иглите и по една двойна шепа орехови листа и здравец в един голям котел или казан, всичко се вари 30 минути и преди снемането от огъня се изсипва една стиска морска сол; щом се разтвори, се снема от огъня и като поизстине до 38°С, се прецежда. След банята се прави сухо увиване за по-добро изпотяване, а след припотяването, което се познава по изсъхналото чело, се изтрива до сухо и се преоблича с чисти дрехи. Според състоянието на болното дете може да му се направят 30 такива бани — всекидневно по една или пък през ден с неделна почивка. С една и съща отварка може да се направят 6 бани подред, като преди банята водата се затопля до казаната температура. Ако през деня болното получи болки в главата, да се постави или „шапка" от сурови настъргани картофи, които се поливат с чашка оцет, киснат в него 7г час и се изстискват добре, или „шапка" с квасец, както по-горе; държат се, докато мине болката.

Важна добавка. Ако туморът или ракът от едномесечно лечение не оздравява, лечението се повтаря и даже потретва.

Прочетете повече за РАКОВИТЕ И ТУМОРНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ и начините да ги предотвратите или преборите с тях.

Прочетете още рецепти на великия българин Петър Димков

"Природолечение и природосъобразен живот" П. Димков

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics