ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 3 ноември 2008 г.

Запек! Какви бързи мерки може да вземете у дома?

Статистика
Почти всеки втори българин страда от нередовен стомах. Статистиките показват, че този проблем по-често се среща жените.
При едни ходенето до голяма нужда е нормално няколко пъти дневно, при други - веднъж, при трети - еднократно на 2 дни. Всички тези хора обаче не страдат от запек, защото се изхождат по едно и също време.

Кога говорим за запек?
Ако се изхождате през различни интервали от време или веднъж на 4-5 и повече дни, значи със сигурност сте запечен.
Запекът не може да се разглежда като самостоятелно заболяване
Запекът е най-страшният признак на запушване на дебелото черво от туморни маси при такива заболявания като рак на дебелото черво, рак на яйчника с обхващане и на сегмент от дебелото черво.
Запекът често уврежда бъбреците заради задържането на токсините и бактериите.

Какви са причините за запека?
Най-честата причина за запек е слабост на нервно-мускулния апарат, коремната преса и диафрагмата. Съществуват множество други причини, които не са доизяснени. Значение за поява на запек имат също така и контрацептивните, наркотичните вещества, както и приемът на някои лекарства. По време на бременност от запек страда почти всяка жена заради хормоналните промени и отслабването на перисталтиката.

Каква е прогнозата?
Ако се обърнете към лекар и спазвате определения ви от него начин на живот, можете напълно да се избавите от запека.

Какви бързи мерки може да вземете у дома?
Медът е незаменимо биологично лечебно средство при борба със запека.
Пчелният прашец също оказва добър лечебен ефект върху нормализирането на чревната функция.
В зависимост от вида на запека - атоничен или спастичен трябва да се увеличи или намали съответно приемът на храни съдържащи целулоза. Необходимо е също така да се изключи прясното и киселото мляко от храната (временно) и да се проследи резултата. Възможно е да има непоносимост към белтъците на кравето мляко.
Много важно е също така приемането на достатъчно количество течности, което за възрастен човек трябва да бъде към 2 литра в денонощие.
От храната трябва да се изключат също така пикантните подправки, запържваните и пържени храни, големите количества лук, чесън, ряпа, праз също могат да причиняват стомашно-чревни смущения.
Внимание трябва да се обърне и на двигателния режим, пушенето, употребата на алкохол. Движението трябва да се увеличи, а алкохолът и цигарите да се спрат до нормализиране на функциите на червата. При липса на активно движение се намалява тонусът на коремната и чревната мускулатура, която помага за придвижването и преработването на храната и акта на изхождане.
Силният пол по-рядко страда от запек, защото набляга на бирата и салатите, богати на целулоза.
Виното, особено червеното, също помага за перисталтиката.
При оплаквания от нередовен стомах повечето хора прибягват до слабителни средства. При честата им употреба обаче червата започват да не работят нормално и да стават "лениви". Така слабителните се превръщат в зависимост.

Срещу запек помагат
храните, богати на целулоза - зелето, бялата ряпа, зелена салата, чушки, домати, праз лук, суров карфиол, царевица, зелен фасул, леща. От плодовете помагат черешите, кайсиите, динята, пъпеша, сливите. Бананите и ябълките не са препоръчителни. Препоръчва се и китайската храна - соя и бамбук

здравница.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics