ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 3 ноември 2008 г.

Остри вирусни хепатити

Острите вирусни хепатити се причиняват главно от два вируса - А и В. Заболяванията са широко разпространени и зависят в голяма степен от здравната култура на хората и техните хигиенни навици.

Вирусният епидемичен хепатит, причиняван от вирус А, засяга предимно децата след 3-годишна възраст. Заболяването се среща по-често през есенните месеци. Източник на заразата е болният, който излъчва вируса чрез изпражненията, слюнката, урината и потта. В човешкия организъм вирусът попада чрез мръсните ръце, хранителните продукти и водата, замърсени с секретите на болния. Инкубационният период на заболяването е от 15 до 45 дни /средно 30 дни/.

Вирус В се предава предимно по кръвен път - чрез замърсени хирургически инструменти, спринцовки или чрез вливане на заразена кръв и кръвни продукти. Особено застрашени са децата, при които вливанията се извършват сравнително често /хемофилия, анемия, хемодиализа/. Вирусът може да проникне в детския организъм и чрез замърсяване с кръв, урина, изпражнения, слюнка и кърма от болни. Инфекцията от майката може да се предаде на детето по време на бременността или раждането. Особена опасност за детето представлява заболяването на майката от хепатит в през последните 3 месеца от бременността. Инкубационният период на хепатит В е от 40 до 180 дни.

Острите хепатити в детската възраст протичат с повишена температура, гадене, повръщане, болки в стомаха, тежест в дясното подбедрие, прояви от дихателната система, болки в ставите, обриви, тъмна урина, светли изпражнения, жълтеница, изразена в различна степен, и др. Лечението се провежда само в болнична обстановка. Прилагат се предимно симптоматични средства /витамини, глюкозаи др./. Препоръчаната въглехидратна диета трябва да се спазва не само в острия стадий на заболяването, но и след изписването на детето в продължение най-малко на 6 месеца.

Острите вирусни хепатити при децата в повечето случаи имат добра прогноза. Острият вирусен хепатит в протича по-тежко в периода на новороденото. В около 10 - 12% от болните деца той може да еволюира в хроничен хепатит.

Профилактиката на заболяването включва създаването на правилни хигиенни навици. на деца, контактни с болни, се прави гама-глобулин. През последните години, с оглед ограничаване разпространението на хепатит В, всички деца непосредствено след раждането се имунизират срещу този тип заболяване.



за децата.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics