ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 1 ноември 2008 г.

Газове в детското коремче

Метеоризмът се явява една от най-ранните форми на нарушение в храносмилането, способна да възникне у човека още в първите дни след раждането. Нервността на бебето, причинена от появата на колики, е свързана в повечето случаи и с наличието на съпътстващ метеоризъм.

При такова състояние децата стават неспокойни, плачливи и отказват да се хранят, понякога с часове.

Поради несъвършената фермента система на детския организъм, той не винаги е способен да преработва хранителните продукти, които получава, без прояви на диспепсия, колики и метеоризъм. В резултат на това в червата на кърмачетата и по-големите деца могат да се развиват процеси, които да доведат до описаните състояния. Лекарите не винаги са сигурни каква е причината за коликите.Те смятат, че е много трудно да се прецени кое се появява първо - коликите или метеоризмът. Приема се по-често, че бебе, което има колики, има и метеоризъм, причинен от поглъщането на прекалено много въздух при плач. Даването на някакви лечебни средства не е ефективен начин за премахване на коликите, но помага за облекчаване на състоянието при повечето деца.

Когато едно здраво бебе плаче в определени часове на денонощието без някаква друга видима причина - глад, мокри пелени и т.н., то вероятно има колики. Те отзвучават спонтанно след третия месец от живота на кърмачето.

Някои педиатри са убедени, че коликите са свързани често с темперамента на бебето. При част от кърмачетата е необходимо повече време да се приспособят към света или цикъла на смяна на деня с нощта.

В зависимост от степента на засягане на храносмилателните органи при децата и кърмачетата, свързано с наличието на метеоризъм, проявата на коликите може да се изрази с интензивни кратковременни или продължителни болки в коремната област. Тези усещания могат да възникнат от преразтягане на стената на червата от напрежението на натрупаните под налягате газове в просвета им.

Поради незрялост на ензимната система на детето или нарушения (вродени и придобити) в нейните функции се стига до такова състояние, че голямо количество непреработени остатъци от храна попадат в долните отдели на храносмилателния тракт. Това довежда до активизиране на процесите на гниене и подуване на корема с отделянето на големи количества газове.

Появата на метеоризъм при кърмачетата често е свързано и зависи от състоянието на храносмилателните органи на майката. И ако в нейния режим на хранене присъстват голямо количество плодове и зеленчуци, които усилват газообразуването, то от метеоризъм могат да страдат и майката, и детето.

Понякога метеоризмът съпровожда съществуването на такива сериозни болести като лактазна и дизахаридазна недостатъчност, при които също се усилват процесите на подуване и гниене в тънките и дебелите черва.

Друг фактор за повишено газообразуване в червата при децата се явява нарушението на нормалната чревна бактериална флора. Редица вродени аномалии и пороци в развитието на детето (заешка уста, вълчо небце, отвори между хранопровода и трахеята), нарушена проходимост на носовите отвори при хрема, прибързано хранене и други, също довеждат до развитието на газове и колики. При всички тези състояния се поглъща въздух, който освен че самостоятелно причинява метеоризъм, предизвиква и гибел на аеробните (кислородозависимите) микроорганизми и довежда до развитието на дисбактериоза в червата с усилване на газообразуването.

Различни нервни разстройства и емоционални натоварвания също могат да бъдат причина за развитие на метеоризъм при децата и кърмачетата. Превъзбудената нервна система, особено в още недобре оформения организъм на детето, може да предизвика спазми на гладката мускулатура на червата.


хелтх.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics