ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 1 ноември 2008 г.

Билките прогонват газовете

Основните три пътя за натрупване на газово съдържание в корема като поглъщането на въздух, продукцията на газ в лумена (просвета) на червата или преминаването му от кръвта в чревния лумен са масово явление сред населението от кърмаческа до старческа възраст и създават различни неприятни усещания и дискомфортна обстановка на живот. Кърмачетата вследствие на мъчителното раздуване на червата по време на честите диспепсии, от които страдат, получават болезнени и неприятни колики, а възрастните освен болезнеността и тягостното, напрегнато подуване на корема, получават понякога предизвикващо тревога сърцебиене със затруднение на дишането от повдигането на диафрагмата и дразненето на нервус вагус (възвратния нерв).

От използваните в ежедневната медицинска практика средства за терапевтично повлияване на метеоризма, най-ефикасни засега са се оказали лечебните растения. В природата съществуват много билки с доказано антимете-ористично действие. Всички те съдържат значителни количества етерични масла, които притежават противовъзпалителен, болкоуспокояващ, спазмолитичен и карминативен ефект. Такива в България са лайката, копърът, кимионът, анасонът, кимът, дивият копър, ментата, чубрицата, резенето, маточината, кориандърът, босилекът, мащерката и още много други.

Разнообразните етерични масла в техния състав успокояват доста успешно раздразнената стомашно-чревна стена и перисталтика, подобряват храносмилането, като засилват продукцията на ензимите и тяхното действие,с което се постига по-пълноценно разграждане на ! хранителните вещества и по-малко образуване на газове.

За по-ефективно потискане на , болката, към горните билки могат да сеприбавят растения, притежаващи изразено обезболяващо действие, защото съдържат алкалои - като змийско мляко, див мак, сънотворен мак, кисел трън и други.

Ако се е образувала много течност, секретирана от раздразнената стомашно-чревна стена заедно с натрупания в изобилие газ, което причинява усилено куркане на червата и бунтуване на перисталтиката.

Трябва да се използват адстрингентно (подсушаващо) действащи билки заедно с другите, съдържащи танини и катехини като кървавичето, планинския очиболец, поддъбичето, летния дъб, жълтия кантарион, камшика, дряна, смрадликата и други.


хелтх.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics