ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 3 ноември 2008 г.

Дизентерия /шигелоза/

Шигелозата е инфекциозно заболяване, предизвикано от дизентерийни бактерии /най-често типовефлекснер и зоне/, при което се възпаляват долните раздели натънкото и особено дебелото черво.

Източник на заразата са болни или здрави носители.Заразяването става най-често чрез замърсени ръце, но и чрез инфектирана рана. Важна роля за пренасяне на заразата играят мухите. От заразени водни източници могат да се получат епидемични взривове. Болестта се наблюдава целогодишно, но най-често през летните и есенните месеци.

Инкубацията е къса - от 1 до 3 дни. Заболяването започва остро, с висока температура и болки в корема. У кърмачетата в началото на заболяването може да има гърчове. Повръщанията са редки. В следващите часове се наблюдават диарични изхождания, като изпражненията стават редки, после воднисти, а скоро след това кърваво-слузни с примеси на гной. Детето се изхожда 10-15-20 пъти дневно, като особено характерни са позивите за ходене по голяма нужда /т. нар. тенезми/. То иска да сяда непрекъснато върху гърнето, като често има само напъни без да се изхожда. Заболяването може да протече и без да има характерни изпражнения. При кърмачетата, по-рядко при големите деца, то може да протече като токсична диария.

Всяко дете със съмнение за шигелоза подлежи незабавно на изолация в дома или инфекциозно отделение, където се уточнява диагнозата и се провежда лечението.


за децата.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics