ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 1 ноември 2008 г.

Ох, пак ли газове!

Метеоризмът представлява извънредно натрупване на големи количества газ в стомашно-чревния тракт вследствие повишено образуване или нарушено отделяне. Отнася се към широко разпространените прояви, съпътстващи вътрешните болести. В последните години броят на пациентите с такива прояви се увеличава непрекъснато. Епизодично метеоризмът се появява практически при всички хора. Може да снижи значително качеството на живота и много пациенти се смущават от това свое състояние, като не смеят да се обърнат за помощ и съвет към лекар. Три са основните източници за натрупване на газ в червата на човека: поглъщането на въздух, газ, образуван в самото черво и газ, който преминава от кръвта в червата.

Нормално здравият човек отделя 0,5 до 1,5 литра газове за денонощие. Около 70% от газа, съдържащ се в стомашно-чревния път, е погълнат въздух. Поради явлението аерофагия (поемане на въздух в процеса на гълтане) в стомаха попада около 2-3 мл въздух. В резултат на това се увеличава слюноотделянето и пресъхва устата. Голяма част от него попада в червата, а друга част се извежда чрез оригване, което често безпокои човека и другите около него. Натрупаният в червата газ затруднява пристенното храносмилане, снижава активността на ферментите, затруднява процесите на всмукване на хранителните вещества, в това число и на водата.

Нарушаването на пасажа (придвижването) на газовете по червата в редица случаи се получава при пареза на червата, при развитието на перитонити, в следоперативен период и при чревна непроходимост. Така се стига бързо до развитие на локален метеоризъм. Подобни състояния, но по-слабо изразени, могат да се получат и при дискинезии на червата (нарушения, смущения в нормалните движения), както и при синдрома на дразнимото дебело черво, свързан с нервнове-гетативни нарушения.

При човека, страдащ от метеоризъм, най-честите оплаквания са подут и болезнен корем, увеличено отделяне на газове, куркане на червата, повдигане на диафрагмата със затруднение в дишането, раздразване на диафрагмалния нерв, сърцебиене, рефлекторни нарушения на сърдечния ритъм, болка в сърдечната област и хълцане.

Лечението на метеоризма е комплексно, провежда се от лекар. Прилагат се комбинирани подходи: диета с подходящи храни и медикаменти.


хелтх.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics