ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

събота, 1 ноември 2008 г.

Лекувайте язвата, за да не се превърне в тумор!

Ако ви боли коремът и ви се гади, не се майте, а посетете гастроентеролог

Лечението на рака на стомаха продължава да бъде на много ниско ниво в съвременната онкология, признават със съжаление специалистите. Въпреки усъвършенстването на многобройните методи на лечение като химио- и лъчетерапия, хирургичния метод, имунотерапията преживяемостта на болните е далече от желаната. За съжаление през последното столетие не може да се отбележи кой знае какъв напредък в тази насока...

Специалистите са на мнение, че единственият ефикасен метод за лечение на рака на стомаха е хирургичният. Чрез него се постигат много добри резултати, но само когато заболяването се открие в началния му стадий. За съжаление основните симптоми, които се появяват в този ранен стадий – киселини, тежест в стомаха след ядене, слабост, умора, желязодефицитна анемия, не се възприемат от повечето болни като опасно състояние, което налага спешен преглед при гастроентеролог. При 25 на сто от болните с продължително кървяща язва на стомаха се наблюдава активното є израждане в злокачествен тумор.

Данните показват, че язвата на изходния отдел на стомаха сравнително рядко се превръща в онкологична патология, язвата на тялото на стомаха - много по-често, а язвата на кардиалния (прилягащия към хранопровода) отдел обикновено рано или късно се изражда в рак. Затова препоръчваме на болните с язва, с гастрит или вече болни от рак на стомаха, не само да се лекуват, но и периодично да дават кръв от вената си за изследване на така наречените онкологични маркери, които се променят още преди да се установи наличието на тумора, макар видимото изображение на ултразвуковото изследване да не го показва. И обратното - при намалени показатели на маркерите може да се говори за разрушаване на тумора.

За болните от рак на стомаха е задължително ултразвуковото изследване на органите на коремната кухина, задкоремното пространство, а също и изследването на лимфните възли на шийно-надключичната област.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЕ ЗА РАКА НА СТОМАХА?

За рака на стомаха е характерно ранното възникване на метастази, проникването им в лимфните възли още при растежа на тумора в подлигавичния слой, появата на метастази в големите лимфатични съдове с последващо разпространение из организма. Растейки, туморът запълва стомаха, оставяйки все по-малко място за храната, появява се чувство за препълване на стомаха, киселини, гадене, повръщане.

Болните започват сериозно да се безпокоят от все по-често появяващото се неудържимо желание за повръщане дори при изпиването на глътка вода. Обичайните средства против повръщане от типа на церукал не помагат, а по-сериозните се въвеждат чрез система само в стационар.

Затова първата задача е да се намали рефлексът за повръщане, за да се даде възможност на болния да се храни и да се лекува с билки. Той трябва да премине на стрита храна, а още по-добре на хранене с прясно изцедени сокове: зелев, от цвекло, от моркови, от грейпфрути, от сладък нар, глухарче и живовлек. Добре е в менюто да се добави отвара от морска риба и ориз с добавка на кориандър, млечна сурватка, отвара от фурми, от шипки и глог. Изброените продукти се приемат във всякакво количество и съотношение по желание на болния.


чудеса.нет

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics