ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

неделя, 22 март 2009 г.

Що е то страданието ГАСТРИТ?

Какво представлява гастрита?
Острият гастрит е краткотраен възпалителен процес на стомашната лигавица.
Хроничният гастрит представлява възпаление на стомашната лигавица, което протича хронично, с периоди на изостряне и подобрения. В зависимост от измененията на стомашната лигавица се наблюдават няколко вида хроничен гастрит: атрофичен, хипертрофичен, гигантски, ерозивен, повърхностен.

Какви са симптомите при гастрит?
Остър гастрит. Болните се оплакват от сухота в устата, жажда, тъпа болка и тежест в горната част на корема, гадене, а понякога и повръщане.

Хроничен гастрит.
Атрофичен гастрит. Болните се оплакват от намален или липсващ апетит, неприятен вкус в устата, повишено отделяне на слюнка, тъпа болка и тежест в горната част на корема след нахранване. Езикът се изглажда и става червеникав. Болните постепенно отслабват.

Повърхностният гастрит. Той протича под три форми - диспептична, болкова и безболкова. При диспептичната форма болните се оплакват от парене, тежест и подуване в горната част на корема и често уригване. При болковата форма е налице болка на гладно и след нахранване.

Гигантският гастрит. Болните се оплакват от безапетитие, болка в горната част на корема, понякога повръщане примесено с кръв. Може да се установи кръв в изпражненията. Болните отслабват, появява анемия.

Ерозивният гастрит. Болните се оплакват от болка в горната част на корема, подобна на болката при язвената болест. Рядко настъпват видими кръвоизливи.

Какви са причините за заболяването?
Причини за острия гастрит могат да бъдат различни фактори: злоупотреба с много гореща или студена храна, напитки, пикантни храни, алкохол, преяждане, продължителна употреба на някои лекарствени средства (аспирин, кортикостероиди, резерпин, сърдечни гликозиди, сулфонамиди и други). Остър гастрит се развива при някои инфекциозни заболявания.
Хроничният гастрит се предизвиква от многобройни фактори. Освен изброените вече, характерни за острия гастрит, тук се причисляват и съпътстващи инфекциозни и хронични заболявания - на черния дроб, белите дробове, сърцето, панкреаса, жлъчните пътища и жлъчния мехур, анемия.

Каква е прогнозата?
Прогнозата острия гастрит е благоприятна. При правилно лечение с диета и лекарства настъпва подобрение и оздравяване. При неглижирано отношение и повторни остри епизоди заболяването може да се хронифицира. Прогнозата на хроничния гастрит е сериозна и неблагоприятна.

Какви бързи мерки може да вземете у дома?
Остър гастрит. През първите 2-4 дни болните трябва да спазва постелен режим и щадяща кашаво-течна диета. В следващите дни диетата се разширява, като се приемат слизести супи, пюрета, компоти, мляко. Забранява се употребата на алкохол, газирани напитки, пикантни храни.
Хроничен гастрит се провежда с подходящ диетичен режим и медикаменти, под ръководство на лекар-специалист (гастроентероролог). Започва се щадяща диета, съдържаща достатъчно биологично-активни белтъчини от животински и млечен произход, достатъчно въглехидрати, плодови и зеленчукови пюрета, мазнини от растителен произход, обезболяващи медикаменти, алмагел и други. Забранява се тютюнопушене, алкохол и кафе.

Как можем да се предпазим?
Превенцията на гастрита е свързана преди всичко с правилния, здравословен режим на хранене.


здравница.ком

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics