ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

неделя, 22 март 2009 г.

Как се живее без далак?

До неотдавна не беше ясно каква роля изпълнява далакът в човешкия организъм, защото медицинската практика е показала, че човек може да живее и без него. А понякога се е налагало да бъде премахнат - когато например при травма в коремната област далакът започва силно да кърви. В средата на миналия век учените са се досетили, че в него се разпадат остарелите еритроцити. Но им се сторило странно и неясно. И чак когато имунологията е започнала да се развива със стремителни темпове, тогава се изяснила истинската роля на далака в организма. Този орган е малък, с дължина от 8 до 15 см и ширина от 6 до 9 см.

Разположен е в коремната кухина, в лявото подребрие, симетрично на черния дроб. Артерията, от която далакът получава кръв, излиза непосредствено от най-важната артерия в организма - аортата. И вече от далака по венозните съдове кръвта преминава в черния дроб. Това разположение на магистралните пътища на кръвообращението говори за връзка между функцията на далака и състава на кръвта.

И така: далакът изпълнява имунологична, филтрационна и кръвотворна функция. Взема участие в обмяната на веществата, по-точно на желязото и белтъчините. Виждате, че ролята на този орган никак не е малка. В меката му част просто „се тълпят" кръвни клетки -еритроцити, лимфоцити, макрофаги.

Далакът депонира кръвта и желязото и ги отправя в кръвообращението. В него се размножават В-лимфоцитите и започват да произвеждат антитела, които след това постъпват в кръвта.

ДАЛАКЪТ БОЛЕДУВА, КОГАТО В ОРГАНИЗМА СЕ РАЗВИВА ИНФЕКЦИЯ
Много рядко се срещат заболявания само на далака.

Инфаркт на далака. Това означава умъртвени части от него и настъпва при тромбоза на кръвоносните му съдове. Много трудно се диагностицира.

Туберкулоза на далака. Случва се много рядко.
Най-често далакът се засяга вторично, при различни инфекции. След като изпълнява филтрационна функция, значи задържа микроби в себе си. Но невинаги се справя с тях. Това става при инфекциозна мононуклеоза, при вирусен хепатит, малария, бруцелоза, тиф и други. А при сепсис (заразяване на кръвта) може да възникне дори абсцес на далака. Във всички тези случаи, с изключение на абсцеса, се лекува основното инфекциозно заболяване. А след това далакът се възстановява сам.

КОГА СЕ НАЛАГА ОРГАНЪТ ДА БЪДЕ ОТСТРАНЕН
Ще изброим най-честите случаи.
Ако В резултат на травма възникне нараняване или спукване на далака и силен кръвоизлив. Това е опасно за живота, а меката тъкан на органа не може да бъде зашита като при други органи.

При наследствени или придобити заболявания, съпроводени с понижено количество тромбоцити -става дума за автоимунните заболявания. В този случай има опасност от подкожни кръвоизливи, които образуват многобройни синини при най-малка травма и дори без травма. Когато консервативното лечение не помогне, се прибягва до отстраняване на органа. Тогава се дава възможност на тромбоцитите да живеят по-дълго и подкожните кръвоизливи ще намалеят до минимум.

Далакът се отстранява и при абсцес, но това се среща много рядко.

Понякога в този орган се задържат туморни клетки, които се разнасят с потока кръв. Ако туморът е засегнал съседен орган, бъбрека например, далакът се премахва с профилактична цел. Случва се точно в него да се образуват метастази и тогава вече премахването му е задължително.

ВНИМАНИЕ! След премахване надалака до известна степен се понижава съпротивляемостта на организма към инфекции. Особено към пневмококовите. Затова сега вече преди такава операция пациентите се ваксинират против пневмококова инфекция, А след операцията болният трябва да се предпазва от простуди.

И, за финал - без далак също може да се живее качествено.


лекар.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics