ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 5 октомври 2009 г.

Носи ли рискове повишената киселинност в стомаха?

Стомахът е разположен на два пръста над пъпа. Но понякога се случва да се смъкне надолу. Това става при хора, извършващи тежък физически труд, при продавачи в магазините или на пазара, при фризьори и въобще при хора, чиято работа изисква да стоят дълго време на крака. То може да се случи и при спортистите, занимаващи се с тежка атлетика, борба и фитнес, ако се допусне неравномерно натоварване на организма.
При това състояние паренето и киселините се съпровождат с оригвания и с повишено образуване на газове, със студени крайници, къркорене в корема, липса на апетит, загуба на тегло. То може да доведе и до запек, хемороиди, а при жените - да наруши менструалния цикъл.
Нарушението може да бъде компенсирано със специална дихателна гимнастика. Тя не е никак сложна - първо се прави дълбоко вдишване, което продължава 5 секунди, след това се стяга задният проход и се напрягат ябълките - това също продължава 5 секунди. След това бавно се издишва -отновоза5секунди, -при което се разслабват отначало кръстът, после бедрата, ябълките и накрая мускулите на задния проход. Прави се пауза от 2 секунди и после - ново упражнение.
Както при всяка болест и нарушаване в организма, и за състоянието, за което говорим, трябва най-напред да се установи причината. Причините за получаване на киселини са три: повишена стомашна киселинност, дискинезия на жлъчните пътища и свързаните с нея проблеми на черния дроб и смъкване на стомаха. Три проблема, които изискват три различни подхода при решаването им.

Да започнем поред: нормално е в стомаха да има кисела среда - храносмилането става с участието на солна киселина. Ако клапата, отделяща стомаха от хранопровода, не се затваря плътно, солната киселина може да попадне на чувствителната лигавица на хранопровода, предизвиквайки дразненето му. Тогава именно започва паренето в стомаха.

ПОВИШЕНАТА КИСЕЛИННОСТ НОСИ РИСКОВЕ
При това състояние солната киселина не трябва да се неутрализира със сода, защото при такава реакция се образува сол, която спомага за образуването на полипи. Произволният прием на сода нарушава киселинно-алкалния баланс в организма. Содата може временно да потуши усещането за парене, но то скоро ще се повтори. Затова, ако усетите парене, можете, след ядене, на малки дози, да изпиете 100 мл мляко. Правете го след всяко ядене. Ако за една седмица паренето не изчезне, предположението за повишена киселинност отпада. Причината трябва да се търси другаде.
Ако пък именно повишена-та киселинност е станала причина за паренето, на езика се появява бял налеп, може да започне да ви прилошава и дори да ви се повръща. В този случай няма да се разминете с мляко.
Предлагаме ви следната отвара: от настъргани корени от джинджифил се изцежда 5 мл сок, сипва се в чаша вода и тази смес се вари 3 минути, след което в нея се до-бавя 40 г мед. Отварата се изпива на един път - 20-30 минути преди ядене. Лечението продължава една седмица.
Добре би ви се отразило следното блюдо: 250 г настъргани сурови моркови и 100 г свинско месо се задушават 7 минути в 100 мл вода, като се добавя сол на вкус и смлян джинджифил, а накрая - и 50 г ориз. Приготвяйте си това ядене в продължение на една седмица.
Яйчната черупка също помага за киселини при повишена киселинност. Тя се смила и се смесва със 140 мл вода. Пие се веднъж дневно в продължение на две седмици.

ДИСКИНЕЗИЯТА НА ЖЛЪЧНИТЕ ПЪТИЩА УВРЕЖДА ЧЕРНИЯ ДРОБ Както вече казахме, друга-та причина за киселините е дискинезията на жлъчните пътища и проблемите с черния дроб. В този случай киселините са съпроводени с усещане за горчивина в устата, а на езика има жълт налеп. Причината за това нарушаване може да бъде стрес и свързаният с него спазъм, водещ до отделяне на жлъчен сок в стомаха. Жлъчният сок има алкална среда, а средата в стомаха е кисела - вследствие на това настъпва реакция. Подобно състояние може да се получи и след активна физическа работа. В случая помага отварата от овес: 2 супени лъжици неизчистени зърна овес се слагат в 1 литър вода и врят 15 минути. След това се добавят още 2 супени лъжици овес и врят още 2-3 минути, а накрая се добавя 2 супени лъжици прясно мляко. Получава се около 900 мл отвара. Пият се по 3 супени лъжици 3 пъти на ден в продължение на 2 седмици. Тази отвара помага не само при парене и при киселини, но и при застойни явления в черния дроб, бъбреците, жлъчния мехур, както и при атеросклероза. И не на последно място, тя е отлично средство за отслабване.

лекар.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics