ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

четвъртък, 8 октомври 2009 г.

Вирусни инфекций при децата

Децата се ваксинират срещу морбили, заушка и рубеола.Тези инфекции изграждат имунна защита след пре-боледуване и в редки случаи заболяванията се повтарят.
Заушката се проявява с леко подуване на околоушните слюнчени жлези. При юношите и мъжете заболяването може да доведе до възпаление на тестисите.
Морбилито (дребната шарка) е вирусно заболяване, което протича с обрив и повишена температура. Опасно е, защото може да настъпят усложнения, в това число инфекции на ушите и енцефалит.

Рубеолата е не много тежка инфекция, която поражда обрив и леко повишена температура. Ако бременна жена се зарази през първите четири месеца на бременността, плодът е с повишен риск от малформации.

Варицелата се проявява със сърбящ обрив с мехурчета. Когато те засъхнат, се образуват корички, които изчезват след около 12 дни. Разчесването на обривите може да доведе до бактериална инфекция и постоянни белези.
ОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ЛЕКАР
Незабавно се обърнете към лекар, ако;
• Детето получи припадък (гърч).
• Има схващане на врата.
• Появят се червени петна по кожата.
• Вашето дете поддържа висока температура повече от два дни или в случай че температурата се покачи над 38,5 °С.
• Детето плаче непрекъснато или е със затруднено дишане.
• То е объркано, бълнува и е прекалено сънливо.

Причини
Всички изброени детски заболявания са вирусни и обичайно се разпространяват по въздушно-капков път. Децата, които ходят на училище или детска градина, са изложени на по-голям риск в сравнение с онези, които са отглеждани вкъщи. Ваксинацията повишава имунитета, а кърменето предпазва бебетата от инфекции.

КОИ РАСТЕНИЯ?
ВЪТРЕШНАУПОТРЕБА
За понижаване на температурата

ЧЕРЕН БЪЗ Запарете 2 г сушена билка в 1 чаша вряла вода за 10 минути, преце-дете и оставете да изстине. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти дневно; при деца на възраст 1-6 години давайте по 50 мл три пъти на ден; при деца на възраст 7-12 години давайте по 75 мл три пъти дневно

МИРИЗЛИВА ТЕМЕНУГА Запарете 2-4 г сушени цветове в 1 чаша кипяща вода за 10 минути, прецедете и охладете. При бебета на възраст 6-12 месеца давайте по 20 мл от запарката три пъти дневно; при деца на възраст 1-6 години - по 50 мл три пъти на ден; при деца на възраст 7-12 години - по 75 мл три пъти дневно
За стимулиране на имунната система

ЕХИНАЦЕЯ Предлагат се сиропи от ехинацея, специално разработени за деца. Следвайте предписанията на производителя според възрастта на детето.

ВЪНШНО ПРИЛОЖЕНИЕ
За изсушаване на мехурите при варицела

ТЕСНОЛИСТНА ЛАВАНДУЛА С 1 капка чисто етерично масло два пъти на ден намазвайте обривите, преди да се образуват корички. За бебета и малки деца разтворете 3 капки в 1 чаена лъжичка масло за основа.

За успокояване на сърбящ обрив

ПОСЕВЕН ОВЕС Вържете съдържанието на У2 чаша овесена каша в кърпа или чорап, за да се оформи хлабава топка и я използвайте като гъба при къпане.

СРЕДНА ЗВЕЗДИЦА Прилагайте крем на базата на билката според предписанията върху опаковката.

Други мерки
• Следете детето да приема достатъчно течности, за да не се обезводни -може да се наложи да се оводнява със специален електролитен разтвор. Обърнете се към лекар или фармацевт.
• Дръжте детето леко облечено.
• Стаята на болното дете трябва да се поддържа с оптимална влажност и температура на въздуха 18-20 °С.

лекар.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics