ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

петък, 9 октомври 2009 г.

Образуване на газове в червата

Засиленото образуване на повече газове в червата (метеоризъм) е неприятно явление. Обикновено можете да се справите с проблема, ако подобрите хранителните си навици и се въздържате от храни, способстващи за образуването на газове. По-рядко метеоризмът може да бъде придружен от храносмилателно разстройство или запек, както и да бъде сигнал за скрито заболяване.
Метеоризмът често води до подуване на корема, но неразположението в повечето случаи изчезва, когато газовете се отделят през устата (оригване) или през ануса. Оригване се по-явява, когато стоите прави или сте седнали, докато отделянето на газове през ануса - когато лежите.
Метеоризмът понякога възниква вследствие на гастрит (възпаление на стомашната лигавица), синдром на раздразненото дебело черво, заболявания на жлъчния мехур, пептична язва или продължително нервно-психическо напрежение.
ПРОФИЛАКТИКА
Промяната в хранителния режим обикновено облекчава състоянието, когато то е свързано с ферментацията на определени храни (зеле, лук, грах и фасул), предизвикана от действието на бактерии и гьбички в червата. Може да открие-те, че мазните храни, газираните напитки, захарта, кофеинът и суровите зеленчуци и плодове влошават положението. Метеоризмът понякога се провокира от чувствителност към определена храна или комбинация от храни (особено на скорбяла с белтъчини или с плодове). Примери за неподходящо съчетаване са тестени сладкиши с плодове (като ябълков пай) и хляб с месо (например сандвич с шунка).

Действието на антибиотиците
Наличието на повече газове в червата (метеоризъм) може и да е резултат от прием на антибиотици, конто временно нарушават нормалния баланс на чревната флора. Популацията от микроорганизми в червата е изключително важна за доброта храносмилане. За да възстановите здравословното й равновесие, вземайте допълнително Lactobacillus acidophilus или поне веднъж дневно яжте кисело мляко с жива закваска.

Хранителни навици: Важно е не само какво, но и как ядем. Някои поемат въздух заедно с храната, особено когато са под нервно напрежение. Това води до натрупване на газове в сто-маха и червата. Същият ефект се получава и при преяждане, бързо хранене, недобро сдъвкване на храната, говорене или пиене по време на ядене. Затова се хранете често и бавно, като дъвчете внимателно. Не яжте „на крак" и избягвайте да вечеряте късно.

ЛЕЧЕНИЕ
Масаж на корема

Масажирайте корема с леки движения по посока на часовниковата стрелка. За целта използвайте следната смес: в 2,5 чаени лъжички олио от сладък бадем добавете 4 капки масло от мента и по 2 капки масло от хвойна и кимион (последни-те 2 масла не се препоръчват при бременност).

Билколечение
Лайката, резенето, маточината, дивият ямс, джинджифилът или коренът от лечебна пищял-ка облекчават метеоризма. Приемайте ги под формата на чай или разредена тинктура след хранене. За да приготвите чай от корен на пищялка, залейте 30 г нарязан корен с 0,5 л кипяща вода, оставете го да престои 10 минути и приемайте по 2 чаени лъжички 3 пъти на ден преди хранене.

От аптеката
• Пийте медицински въглен съгласно указанията на етикета.
• Приемайте добавка от aciduphillus всеки ден в продължение на 2-4 седмици.

Акупресура
Третирането с палец на точка Д 4, разположена върху вътрешния свод на стъпалото, може да регулира храносмилането. Седнете удобно и натиснете точката за 5-10 секунди веднъж или два пъти на ден.

Сокове против газове
Сокът от ананас (съдържащ ензима бромелин) и сокът от папая (с ензима папаин) подпомагат храносмилането. Изстискайте половин папая или една трета ананас и добавете същото количество минерална вода. Пийте плодовият коктейл три пъти на ден максимум до три дни. При някои хора също помага и сокът от кисело зеле.

Горещи и студени компреси
Директното затопляне понякога облекчава подутия от газове корем. Поставете термофор с гореща вода върху корема и го оставете, дока-то ви е приятно или докато не започне да изстива. Или редувайте горещи и студени компреси: поставете гореща хавлиена кърпа (потопена в гореща вода и изстискана) върху корема си за 3 минути, след това - студена кърпа за 1 минута, и повторете няколко пъти.

КОГА ДА ПОТЪРСИТЕ МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Ако метеоризмът не се повлиява от природолечението до няколко дни, ако е придружен от болка в корема, температура, повръщане, силно гадене или диария.


лекар.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics