ВРАТИ от ВРАТИ.net - Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

понеделник, 12 октомври 2009 г.

Затлъстяването причина за камъни в жлъчката

Жлъчните камъни се делят на две групи - холестеринови и пигментни. Преобладават холестериновите, които често са свързани с неправилно хранене и затлъстяване.

Проучвания показват, че близо 40% от населението образуват камъни в системата на жлъчния мехур и жлъчните пътища. По отношение на терапевтичната намеса бихме направили разлика между „живеещи с камъни в жлъчката" и „заболели от жлъчно-каменна болест".
Какви са симптомите за нея и каква е целта на лечението? Според съвременните научни схващания наличието на камъни в жлъчния мехур и жлъчните пътища невинаги е свързано с оплаквания и не изисква лекарска намеса. На лечение подлежат тези, „живеещи с камъни в жлъчката", които имат симптоми на жлъчно-каменна болест или прояви на усложнения, предизвикани от наличието на камъните в жлъчката и жлъчните пътища.

Симптомите се простират от непоносимост към някои храни (бобови, тлъстини, сурова растителна храна, яйца, кафе, сладкиши и др.), преминават през краткотрайни жлъчни спазми и достигат до тежки дълготрайни болки - понякога с повишена телесна температура, втрисане, застой на жлъчката, жълтеница. Последните признаци са характерни за усложнената жлъчно-каменна болест и изискват спешна лекарска намеса.

Болката при непротичаща с усложнения жлъчна колика (жлъчна криза) е пристъпна с еластичен характер. Един пристъп може да трае няколко часа. Болката в началото е тъпа, но скоро става остра, с присвивания временни отпускани: В някои случаи тя може да стане непоносима.

В типичните случаи болката се излъчва към дясната плешка и дясното рамо, а отпред - към дясната ключица. Понякога пациенти търсят лекарска помощ заради „болки в гърба". От голямо значение за лекаря в първите часове е да направи диференциална диагноза между „непротичаща с усложнения жлъчна колика" и болка при вече усложнена жлъчно-каменна болест. Тъй като терапевтичното поведение при усложнената жлъчно-каменна болест е с по-неблагоприятна прогноза, ще насочим вниманието ви към лечението на неусложнената фома на жлъчно-каменната болест.

В 2% от случаите тя може да премине в тежко усложнение, което да застраши живота на болния. Целта на лечението е да предотвратим преминаването й в усложнена форма и свързаните с това опасности за пациента. Учените са на мнение, че в тези случаи трябва да се отстрани жлъчният мехур като заболял орган, който може да стане възможен източник на редица усложнения. Отстраняването само на камъните вече не се практикува от 100 години. Опитът показа, че е само въпрос на време те да се образуват отново в неотстранения орган.

Веднага възниква въпросът: "От какво трябва да се лишавам, ако трябва да заживея без жлъчен мехур?". Отговорът е много прост - от нищо! Жлъчният канал поема без сътресения функцията на мехура, която често е била променена и преди оперативното му отстраняване.

лекар.бг

От живота ...

Реклама

Statistics

eXTReMe Tracker

Врати

Интересното от живота, здраве, обзавеждане, хороскопи
Съвети за Вашето здраве - moeto-zdrave.blogspot.com
Училище за жени
За неизвестното
Женско Здраве
Пътешествие
Болести на стомаха

Back to TOP  

Web Analytics